Nikšić: Predstavljen agrobudžet za 2019. godinu

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja će i ove godine podržati mlade poljoprivrednike koji žele da pokrenu posao sa po deset hiljada eura
800 pregleda 0 komentar(a)
Sa predstavljanja agrobudžeta za 2019. godinu, Foto: Svetlana Mandić
Sa predstavljanja agrobudžeta za 2019. godinu, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 11.02.2019. 15:30h

U nikšićkom Inovaciono preduzetničkom centru, Tehnopolisu, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja predstavili su agrobudžet za 2019.godinu koji je za 12,4 miliona veći u odnosu na prethodnu i iznosi 52,4 miliona eura. Prema riječima generalnog direktora Direktorata za ruralni razvoj, Darka Konjevića, proizvođači će, bilo da su u pitanju subvencije ili premije, ili bespovratna podrška investicijama, moći da konkurišu za podršku iz tri oblasti: poljoprivreda, ribarstvo i operativni programi.

“Ovo je domaćinski i evropski agrobudžet, jer sredstva Evropske komisije imaju značajnu ulogu u njemu. Prvi javni poziv je već objavljen, a u narednih mjesec i po dana biće objavljeni ostali”, kazao je Konjević.

Od ukupno 58 mjera podrške, 24, u iznosu od 32,7 miliona, se odnose na ruralni razvoj, deset za mjere tržišno-cjenovne politike i za njih je opredijeljeno oko osam miliona. Za sektor ribarstva, za koji je planirana posebna prezentacija mjera, obezbijeđena je podrška u iznosu od milion i po eura.

Gojko Babović, iz Odjeljenje za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva, predstavio je mjere koje se odnose na direktna plaćanja u stočarskoj proizvodnji, a Vukota Stanišić, iz Odjeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji, one koje se tiču podrške u biljnoj proizvodnji. Stanišić je kazao da će resorno ministarstvo svim zainteresovanim proizvođačima pomoći prilikom aplikacije

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja će i ove godine podržati mlade poljoprivrednike koji žele da pokrenu posao sa po deset hiljada eura.

Potpredsjednik Opštine, Dragan Perović, obećao je da će lokalna uprava uložiti dodatne napore i realizovati infrastrukturne projekte u ruralnim predjelima, kako bi poljoprivrednicima omogućili da što efikasnije rade na svojim gazdinstvima.

Bonus video: