Nikšić: Radnici "Montavar inženjeringa" počeli protest ispred Opštine

Zahtijevaju rješavanje pravnog statusa, isplatu zaostalih zarada, povezivanje radnog staža i pokretanje proizvodnje
76 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2013. 19:18h

Radnici nikšićkog Montavar inženjeringa, njih 104, koji su 25. novembra krenuli sa štrajkom, jutros su počeli sa jednosatnim protestima ispred zgrade Opštine, od deset do 11 časova.

Zahtijevaju rješavanje pravnog statusa, isplatu zaostalih zarada, povezivanje radnog staža i pokretanje proizvodnje.

“Jedan od ključnih zahtjeva je rješavanje pravnog statusa radnika jer je vlasnik na ime plana reorganizacije u kome se pominje 131 zaposleni, socijalni program za određeni broj radnika, dobio državnu pomoć. Firma sada ima pet zaposlenih, a mi smo ostali radnici Montavar inženjeringa, firme koja nema nikakvu imovine ali ima poprilično nagomilane dugove i svakoga dana očekujemo da će se uvesti stečaj a mi završiti na ulicu. Ako je neko iznio lažne podatke da bi dobio kredit mislim da treba da odgovara za to“, kazao je predsjednik Štrajkačkog odbora Spasoje Jakić.

TV Vijesti, Dijana Blagojević

Metalac je 2004. godine za 450.000 eura prodat mariborskoj firmi Metalna Nova, vlasništvo Gorana Mladenovića, i naziv preduzeća je promijenjen u Montavar Metalac. Prošle godine Mladenović je prodao matičnu firmu, a pod okriljem Metalca formirao novu Metalna Montavar inženjering.

Prema riječima zaposlenih, vlasnik firme a ujedno i izvršni direktor, Nikola Furundžić odbija da vrati ugovore o radu.

„Juče smo razgovarali sa Furundžićem koji odbija da riješi naš pravni status i da vrati ugovore o radu na firmu Montavar Metalac. Nijesmo postigli nikakav dogovor i on je pribjegao maltene ucjenjivanju. Ponudiće nam sjutra nacrt ugovora o radu koji će biti na određeno. Pokušava da dobije na vremenu i pretpostavljam da je njegov cilj da uvede stečaj u Montavar inženjering i da se tako riješi svih radnika“, kazao je Jakić.

Spasoje Jakić

On je kazao da se ministarstva rada i socijalnog staranja i ekonomije još nijesu oglasili iako su im dopise poslali prije dvije sedmice, i da su ih primili samo predsjednik i potpredsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović i Dragan Perović, koji su im obećali da će pokušati da im zakažu sastanak sa nadležnima. Radisav Jauković, predsjednik Sindikalne organizacije Metalca koja djeluje pri Uniji sindikata, pozvao je nadležne, ali i poslanike, da se uključe u rješavanje njihovih problema, da ih obiđu i uvjere se u kako se nazavidnoj ekonomskoj situaciji nalaze.

„Pozvao bih poslaničke klubove Crne Gore s obzirom da se utrkuju kada su problemi u KAP-u, Boksitinma i Željezari da pomognu i radnicima Metalca ukoliko ne smatraju da smo radnici drugog reda. Neka i oni dođu. Javno prozivan izvršnog direktora i vlasnika da kaže zašto je godinu dana varao Vladu, ministarstva i radnike, gdje je potrošio novac, zašto nije pokrenuo najavljenu proizvodnju i zašto nije isplatio plate i povezao radni staž. Sada pokušava da izigra pravni sistem Crne Gore i uruči nam rješenja na određeno. Trebalo bi da se u ovaj problem uključi i premijer kome smo se obratili prije dva i po mjeseca i koji nam još nije odgovorio“, kazao je Jauković.

Vlada je, na osnovu plana restrukturiranja preduzeća, dala garancije za kredit u iznosu od 1,5 miliona eura. Novac je trebalo da bude iskorišten za isplatu dijela otpremnina, pokretanje proizvodnje i izmirivanje obaveze prema bankama kako bi se skinula hipoteka sa imovine.

Vlasnik Metalca je, prema planu restrukturiranja, trebalo da obezbijedi dodatnih milion eura za obnavljanje proizvodnje.

“Najavljeni višemilionski poslovi i partneri od Libije, preko Holandije, Finske, Austrije, Slovenije i Crne Gore pokazali su se netačnim. Radnicima Metalca se isključuje voda, struja, podižu se hipoteke nad imovinom zbog kredita, utužuju se žiranti. U pitanju je socijalna bijeda“, kazao je Jauković.

Dragan Koprivica, koji u Metalcu radi 38.godina i koji je predsjednik sindikata koji djeluje pri SSCG, kazao je da kada se „lomilo da li Metalac treba da se ugasi ili opstane“ svi su bili na stanovištu da je firma neophodna Crnoj Gori i da je treba održati, a da je Vlada to potvrdila kreditom od milion i po eura.

„Dobrovoljna likvidacija je pokazala nekorektno ponašanje bivšeg vlasnika. Samim tim što ćutimo godinu dana govori o nama da smo posvećeni radnim mjestima i proizvodnji, ali u ovom momentu kada smo šest i po mjeseci bez plate i kada je naša sudbina neizvjesna moramo da se oglasimo“, kazao je Koprivica.

Prema riječima Branislava Bulatović nijesu ugrožena samo 104 radnika, već i njihove porodice, a najviše ga boli što djeci ne mogu da priušte ni kilogram voća. Radnici Metalca će se narednih nekoliko dana okupljati ispred zgrade Opštine, a ukoliko niko od nadležnih ne reaguje radikalizovaće ptoteste, a o načinu radikalizacije odlučiće na zboru zaposlenih.

Protestvali i bivši radnici

Sa radnicima Montavar inženjeringa bili su i bivši radnici, njih 29, koji su kroz postupak dobrovoljne likvidacije u septembru prošle godine ostali bez posla. Oni su prošle i ove godine organizovali proteste i blokade ulaza u preduzeće tražeći isplatu otpremnina, a sa istima su prekinuli potpisivanjem sporazuma o isplati otpremnina.

Prvu ratu u iznosu od po 4.000 eura dobili su 8.jula, a druga rata od 6.700 trebalo je da im bude isplaćena 21.septembra. U oktobru su, zbog neisplaćenog drugog dijela otpremnina, ponovo krenuli sa protestima, ali su nakon razgovora sa direktorom Investiciono razvojnog fonda (IRF) Predragom Počekom odlučili da pričekaju sa radikalizacijom protesta i još jednom šansu daju razgovorima.

Kako još uvijek nijesu dobili drugi dio otpremnina pridružili su se protestu bivših kolega.

Galerija

Bonus video: