Nikšićki invalidi rada: Neka bude povišice i za nas - Vijesti.me
NOVI ŠTRAJK

Nikšićki invalidi rada: Neka bude povišice i za nas

„Tražimo da invalidima rada sva primanja budu uvećana od 20 do 50 odsto, zavisno od primanja\"

Nikšićki invalidi rada pridružiće se štrajku koji su najavile njihove kolege iz drugih opština nezadovoljni položajem u kome se nalaze i isprovocirani najavljenim povećanjem poslaničkih plata.

„Tražimo da invalidima rada sva primanja budu uvećana od 20 do 50 odsto, zavisno od primanja. Pitamo poslanike i ministre, ako oni ne mogu živjeti od nekoliko hiljada eura mjesečno, kako mi ostali da preživimo“, stoji u dopisu Udruženja invalida rada Nikšić, koji je potpisao predsjednik Jovo Minić.

Oni pozivaju oba Sindikata da stanu u zaštitu radničkih prava, a posebno prava osoba sa invaliditetom i invalida rada koji su u najtežoj situaciji.

„Čim je odlučeno da se povećaju plate poslanicima, Vlada je reagovala tako što je saopštila da se plate i penzije ne mogu povećati. Izuzetak su poslanici, jer oni rade u ’teškoj’ industriji“, navodi se u dopisu.

Nikšićki invalidi rada napominju da ih niko nije zvao da se uključe u raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, niti su ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović i predsjednik Vlade Igor Lukšić odgovorili na dopise koje im je Savez invalida uputio prije nekoliko dana.

„Niko ne odgovara niti nas uključuje u rasprave. Vjerovatno čekaju neke izbore, pa dako se tada neko od njih sjeti nas. Pitamo sve institucije sistema u Crnoj Gori zašto ćute kada su invalidi rada u pitanju, a usta su im puna Evrope. Nema od čega da se živi, sva preduzeća su nažalost zatvorena“, stoji u dopisu nikšičkih invalida rada.

Oni traže od Vlade da Savezu invalida rada i opštinskim udruženjima koja zastupaju invalide rada uplate određena sredstva kako bi mogli normalno da funkcionišu, kao i da svim invalidima rada prve, druge i treće kategorije odobre popuste za pregled kod ljekara, popuste za prevoz i druge popuste.

„Takav položaj imaju naše kolege u Evropi i neka se pozovu na njih, a ne na države u okruženju, na koje se pozivaju, a sa kojima su do juče bili u ratu“, poručili su iz Udruženja invalida rada Nikšić.