Nikšićki metalurzi najavili štrajk upozorenja zbog nove sistematizacije

Keković je podsjetio da su se, prilikom privatizacije, od investitora mogli čuti samo hvalospjevi
191 pregleda 0 komentar(a)
Željezara Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Željezara Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 24.04.2018. 14:17h

Nikšićki metalurzi su za petak, 27. aprila, najavili jednosatni štrajk upozorenja zbog nove sistematizacije po kojoj će u Željezari Tosčelik 17 stalno zaposlenih radnika ostati bez posla. To je odlučeno nakon zbora kome je prisustvovalo i rukovodstvo Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USS CG).

Generalni sekretar USS CG Srđa Keković kazao je da je od radnika čuo da su oni koji jedni od najboljih radnika Željezare

„Čuli smo jednu vrlo lošu vijest da fabrici ne predstoji lijepa perspektiva jer nam je rečeno da proizvodnje skoro da i neće biti narednih dana. Mi više kao društvo i kao država nemamo pravo da gasimo radna mjesta u industriji. Ovo je zadnja linija odbrane po tom pitanju. Odlučeno je da se preduzmu hitne mjere kako bi se 17 radnika zaštitilo od otkaza“, kazao je Keković.

Te mjere podrazumijevaju hitan inspekcijski nadzor koji su već zatražili, kao i prijem kod ministarke ekonomije i menadžmenta.

„Ovo je krajnje nezakonito, nekorektno i nemoralno jer mora da se zaustavi poslodavac kada je u pitanju izrabljivanje radnika u Željezari. Iako je bilo predloga da se stupi u potpunu obustavu rada od toga smo odustali jer će izgleda ovdje doći obustava rada sama po sebi jer trenutno nema naznaka da će krenuti snažnija proizvodnja“, kazao je Keković.

Podsjetio je da su se, prilikom privatizacije, od investitora mogli čuti samo hvalospjevi, a umjesto toga on pokušava da na nezakonit način radnike proglasi tehnološkim viškom.

Radnicima su ponuđene dvije solucije – da sporazumno raskinu radni odnos uz otpremninu od deset plata, ili da budu proglašeni tehnološkim viškom i dobiju 720 eura. Radnici do petka treba da odluče da li prihvataju dobrovoljni raskid ugovora i ponuđene otpremnine ili ne.

“Preporučili smo im da se niko ne izjašnjava o toj ponudi jer je nezakonita jer im se u jednoj ruci prijeti nezakonitom otpremninom od 700 eura, iako Zakon predviđa da ona ne može biti manja od tri prosječne plate, a u drugoj ruci da ukoliko prihvate otkaz dobiće oko 4.000 eura. To je neviđeni pritisak koji ne bi smio da dolazi od nekoga ko je renomirani partner u toj oblasti”, kazao je Keković.

Prema njegovim riječima ukoliko Sindikat i radnici dozvole da tih 17 radnika bude na nezakonit način otpušteno, narednog mjeseca biće novih 17 i “priči neće biti kraja dok kompletnu fabriku ne pretvore u fabriku ugovoraca”.

U Željezari radi 207 stalno zaposlenih radnika i oko stotinu ugovoraca.

Nenad Mumović, govoreći u ime 17 radnika, kazao je da su u ponedjeljak „praktično naprasno istjerani iz fabrike“ i iako su zvanično na plaćenom odsustvu da im je zabranjen ulazak u fabriku.

„Kako sam saznao od kolega iz proizvodnje fabrika je u lošem stanju, proizvodnje ima još dan-dva, kupaca nema i čemu to vodi ne znamo. Da li je sistematizacija urađena da ostanu ugovorci i penzioneri a da mi stalni radnici koji imamo po 20 – 30 godina staža idemo kući, prosto im bilo. Ako će to da digne fabriku i ako će ona da cvjeta, mi idemo kući, snaći ćemo se, ali bojim se da neće biti tako“, poručio je Mumović koji u Željezari radi preko 30 godina na poslovima otpreme gotovih proizvoda.

I on i ostali radnici uvjereni su da će se sa kolegama i Sindikatom izboriti da niko ne ostane bez posla.

Početkom prošlog mjeseca predstavnici poslovodstva i Sindikata Tosčelika dogovorili su se da se radnicima povećaju startne zarade po 30 eura, međutim to povećanje još uvijek nisu dobili.

Nikšićku Željezaru je iz stečaja u junu 2012. godine kupila turska korporacija Tosjali grupa, u okviru koje posluje Tosčelik za 15,1 milion eura. Tosčelik i nakon skoro šest godina radi bez ekološke saglasnosti i integrisane dozvole za rad. Obećana su ulaganja od 35 miliona eura, oko 550 radnika, povećanje godišnje proizvodnje na 400.000, promet od pola miliona eura, a “dobili” su gubitke od skoro 33 miliona i novu sistematizaciju koja predviđa otpuštanje.

Bonus video: