Ništa od osnivanja 3. Sindikata u nikšićkim Boksitima

Umjesto Osnivačke Skupštine u mjesnom domu sela Kuta u Župi nikšićkoj održao se zbor kome je prisustvovalo 30-ak radnika
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2011. 10:27h

Iako su mladi radnici proizvodnje u nikšićkim Rudnicima boksita tako pompezno najavljivali osnivanje trećeg Sindikata to se nije desilo.

Umjesto Osnivačke Skupštine u mjesnom domu sela Kuta u Župi nikšićkoj održao se zbor kome je prisustvovalo 30-ak radnika i na kome je odlučeno da oni preko svojih sindikalnih povjerenika traže zakazivanje zbora zaposlenih na kome bi iznijeli šta je to što im smeta u radu Samostalnog Sindikata Boksita, čiji je predsjednik Borisav Bojanović i kako da se te slabosti prevaziđu.

Radnici proizvodnje nezadovoljni su radom pomenutog Sindikata jer se ugovor koji je potpisan prošle godine o redovnosti isplata zarada ne poštuje, jer im novac za regres, zimnicu i jubilarne nagrade nije isplaćen i jer još uvijek nije riješen spor oko tri neisplaćene prošlogodišnje zarade kada su radnici, kako oni tvrde, protestovali, a poslodavac smatra da su tada štrajkovali.

U Boksitima postoje dvije sindikalne organizacije i obje djeluju pri Savezu Sindikata Crne Gore a treća, koja nije osnovana, trebalo je da bude u sastavu Unije slobodnih sindikata.

Dugovanja će biti isplaćena kad na računima bude novca

Predsjednik Samostalnog Sindikata Rudnika boksita Borisav Bojanović kazao je da su na nedavno održanom sastanku sa predstavnicima CEAK-a, vlasnikom Boksita i KAP-a, i članovima Odbora direktora iz redova Vlade, dobili obećanje da će februarska zarada biti isplaćena u toku naredne sedmice, kao i da će doći do potisivanja ugovora o prodaji dodatnih 250 tona boksita i uposlenosti radnika Sektora Tunelogradnje, koji su nakon završetka radova na tunelu broj 6 u Morači bili bez posla.

Što se tiče ostalih dugovanja ona bi trebalo da budu isplaćena čim na računima firme prispije novac ili od prodaje rude ili poslova koje obavlja sektor Tunelogrdnje.

Junska, julska i avgustovska zarada još uvijek ne mogu da se isplate jer je u toku sudski spor na kome treba da se utvrdi da li su radnici u pomenutom periodu protestovali ili štrajkovali.

Od presude će zavisiti isplata pomenutih zarada.

Proizvodnja na površinskom kopu Zagrad u nikšićkim rudnicima Boksita počela je prije 10-ak dana nakon gotovo jednomjesečne obustave, a u preduzeću nakon završetka realizacije socijalnog programa radi 320 radnika dok je njih 845, uz odgovarajuće otpremnine, napustilo firmu.

Bonus video: