Njemačke pare za gradnju kolektora

On je istakao da će izgradnjom novog kolektora biti riješen problem septičkih jama i da će voda u Morači biti čistija. Makrid je kazao da je investicija, uključujući i izgradnju postrojenja i konsultantske usluge, vrijedna oko 50 miliona eura
3 komentar(a)
Filip Makrid, Foto: Arhiva Vijesti
Filip Makrid, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.03.2017. 20:12h

Vlada Crne Gore i njemačka vlada bi u narednih mjesec i po dana trebalo da potpišu finansijski ugovor za kreditni aranžman za gradnju uređaja za prečišćavanje otpadnih voda.

Zamjenik direktora Vodovoda i kanalizacije Filip Makrid kazao je “Vijestima” da će nakon potpisivanja ugovora biti raspisan tender za odabir konsultantske kuće, koja će sa predstavnicima Glavnog grada, završiti poslove prije raspisivanja tenderske dokumentacije. Nakon toga uslijediće tender za odabir najpovoljnijeg ponuđača koji će graditi kolektor.

“Na ovom projektu radimo duže od godinu i po. U sklopu pregovora sa njemačkom razvojnom bankom KfW, završena je fizibiliti studija... Ovo je jedan od najvećih poslova i u regionu. To je šansa da Podgorica u narednih 25 godina riješi problem otpadnih voda”, kazao je Makrid.

On je istakao da će izgradnjom novog kolektora biti riješen problem septičkih jama i da će voda u Morači biti čistija. Makrid je kazao da je investicija, uključujući i izgradnju postrojenja i konsultantske usluge, vrijedna oko 50 miliona eura.

Izgradnja kolektora planirana je u Botunu, na samom kraju naselja Dajbabe, uprkos protivljenju mještana.

Kako bi suzbili sumnje građana Botuna, iz Vodovoda su ranije predstavnike mještana pozivali na putovanje u neki od evropskih gradova, da vide neko od postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koje će biti slično našem. Putovanje, koje bi finansirao Vodovod, međutim, nije realizovano. Grad se već godinama suočava s problemom tretmana otpadnih voda. Postojeći kolektor, izgrađen sedamdesetih godina prošlog vijeka, ne može ispuniti potrebe grada. Kolektor u blizini Kliničkog centra sagrađen prije 36 godina projektovan je za 55.000 stanovnika, a zvanični podaci iz popisa od 2011. godine govore da u Podgorici živi preko 187 hiljada stanovnika. Prvi međunarodni poziv za izgradnju kolektora raspisan je krajem 2013. godine, a poništen krajem aprila naredne godine. U tenderskoj dokumentaciji je bilo navedeno da je planiran most preko rijeke Morače kod sadašnjeg postrojenja, raspona od 130 metara i glavni kolektor, dužine 4.500 metara, koji spaja novo i staro postrojenje.

Bonus video: