Njemci ne kažu za koliko bi upravljali

Predsjednik Moanko rizortsa, Aksel Fišer, saopštio da čekaju da Vlada obezbijedi jasnu pravnu situaciju za Kombinat
90 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2012. 18:41h

Zainteresovani smo za Kombinat aluminijuma, ali prvo želimo da imamo jasnu pravnu situaciju i strategiju koja bi uključivala proizvodnju boksita, glinice, primarnog aluminijuma i ostalih prerađenih proizvoda, rekao je “Vijestima” Aksel Fišer, predsjednik Monako rizorts grupe, koja posluje u okviru poznate njemačke BAGR grupacije.

Fišer nije eksplicitno odgovorio na pitanje koliku bi godišnju naknadu za upravljanje KAP-om tražila njemačka grupacija.

Vlada Crne Gore od kraja 2005. imala je, podsjetimo, negativno iskustvo sa ruskom ofšor firmom koja je za menadžment i katastrofalno upravljanje sve do 2010. naplaćivala oko milion eura godišnje.

„Generalno planiramo da angažujemo ljude van kompanije za ovaj posao, ali ta naknada nije ono što nas generalno interesuje. Naš glavni interes je da KAP razvijamo na bazi svih integrisanih cjelina i da ta kompanija u budućnosti bude profitabilna“, dodao je Fišer.

Fišer je razgovarao sa predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem i premijerom Igorom Lukšićem dva dana zaredom o interesovanju njemačkog investitora za preuzimanje KAP-a.

Ponuda Monaco rizortsa, objasnio je Fišer, podrazumijevala bi preuzimanje upravljanja aluminijumskom kompanijom „što zahtijeva jasan pravni okvir“.

„U zajedničkoj novoosnovanoj kompaniji za upravljanje KAP-om mi bismo činili većinu, a ostali akcionari bi bili Vlada i zaposleni“, naveo je Fišer.

KAP-om i nikšićkim Boksitima sada upravlja ruski CEAC Olega Deripaske i bilo kakav aranžman sa njemačkim investitorom podrazumijeva da prvo mora biti raskinut ugovor sa sadašnjim partnerom.

On je posebno istakao da su „zainteresovani za proizvodnju novih prerađivačkih proizvoda od aluminijuma, koji bi bili više obrađeni i imali višu cijenu na tržištu“.

Na pitanje koliko bi im vremena trebalo da pokrenu prerađivačke kapacitete u Crnoj Gori, Fišer je odgovorio „šest do 12 mjeseci“.

Monaco rizorts je multinacionalna kompanija koja u svom portfoliju ima posao sa metalima i mineralima, poljoprivredu, energiju, logistiku, finansije

On nije mogao eksplicitno da odgovori na pitanje koliku bi prosječnu cijenu struje država trebalo da obezbijedi KAP-u za pokretanje novog investicionog ciklusa, ali je rekao da ta cijena u drugim njihovim kompanijama u prvom redu zavisi „od vrste proizvoda koji se prodaje“.

„Što je veći stepen obrade proizvoda, može se platiti viša cijena struje. U ovom trenutku je to teško odgovoriti jer još pravimo kalkulacije“, dodao je Fišer.

Monaco rizorts grupa namjerava da dostavi Vladi detaljnu kalkulaciju terminski i cjenovno za sve proizvode koje planiraju da proizvode, sa ukalkulisanom cijenom struje u troškovima, kao i sa varijacijama. Nakon toga će država imati priliku da se izjasni da li joj to odgovara.

„Naša filozofija je razvojna“, zaključio je Fišer.

Monaco rizorts je multinacionalna kompanija koja u svom portfoliju ima posao sa metalima i mineralima, poljoprivredu, energiju, logistiku, finansije. Dio grupe koji se bavi metalima (željezo i aluminijum) koncentrisan je u Metal korp grupi, a u okviru nje je Bagr grupa, sa sjedištem u Berlinu, koja se bavi aluminijumom.

Monaco grupa posluje u više od 25 zemalja i četiri kontinenta, posjeduje ogromne količine depozita boksita sa više od 250 miliona tona otkrivenih nalazišta. Obrt grupe je za šest godina porastao 20 puta.

Skupa struja iz TE

Na pitanje „Vijesti“ da li bi trenutna proizvodna cijena struje iz pljevaljske Termoelektrane od 46-47 eura po megavatu bila preskupa za realizaciju njihovih planova, Fišer je odgovorio: „naravno, bila bi skupa“.

„Bila je veoma konstruktivna komunikacija sa premijerom i Vladom. Situacija je kompleksna i komplikovana. Veoma smo zainteresovani, iako smo svjesni da ima određeni broj pitanja koji se moraju riješiti.

Jasno smo Vladi saopštili šta očekujemo i čekamo odgovor. Rješavanjem pravnih pitanja bi Vlada trebalo da se bavi. Osnovna misija ove proizvodnje je stabilan izvor energije koju KAP mora koristiti“, istakao je Fišer.

Predstavnici njemačke kompanije zahtijevaju, otkriveno je iz Vlade, dodatne subvencije države za podgoričku fabriku, ukoliko njihova ponuda bude prihvaćena.

Bonus video: