Nova novčanica od 20 eura od danas u prometu

Nove novčanice, kojih je do sada proizvedeno 4,3 milijarde, postepeno će zamjenjivati 20 eura iz prve serije koje će ostati u upotrebi
231 pregleda 4 komentar(a)
20 eura, Foto: Reuters
20 eura, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.11.2015. 14:54h

Evropska centralna banka (ECB) pustiće danas u promet novu novčanicu od 20 eura sa unaprijeđenim bezbjednosnim karakteristikama u cilju spriječavanja falsifikovanja.

Novi detalj "portret prozor" u blizini holograma postaje transparentan kada se novčanica prisloni svjetlu i otkriva portret Evrope, feničanske princeze iz grčke mitologije po kojoj je Stari kontinent dobio ime, prenose svjetske agencije.

“Gotovina je bila i nastaviće da bude važno sredstvo plaćanja. Uvođenje nove banknote od 20 eura je opipljiv dokaz toga”, rekao je član izvršnog odbora ECB, Yves Mersch.

Nove novčanice, kojih je do sada proizvedeno 4,3 milijarde, postepeno će zamjenjivati 20 eura iz prve serije koje će ostati u upotrebi.

Posle novčanice od pet eura u maju 2013. godine i od deset eura u septembru prošle godine, ovo je treća banknota iz serije Evropa i, kao i ostale, sadrži broj zelene boje koji menja nijansu od zelene do plave u zavisnosti od ugla gledanja.

Planirano je da nova novčanica od 50 eura bude puštena u opticaj u drugom kvartalu 2017. godine.

Bonus video: