Nova strategija za Novi duvanski: Prvo fabrika, pa prodaja akcija

Predsjednik Tenderske komisije najavio drugačiju strategiju za Novi duvanski...
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2013. 21:03h

Tender za Novi duvanski kombinat će biti raspisan kada se pojavi zainteresovani investitor, a najvjerovatnije će mu biti ponuđeno zajedničko ulaganje sa državom i Glavnim gradom umjesto standardne prodaje većinskog paketa akcija. Predsjednik tenderske komisije Branko Vujović najavio je “Vijestima” da će model po kojem će biti privatizovan Novi duvanski biti spreman za desetak dana. On je rekao i da, za sada, nema zaintersovanih.

“Ministarstvo poljoprivrede radi na pripremi uslova za tender i iznalaženju modela po kojem će ponovo ponuditi Duvanski. Ja sam sugerisao i ministar Petar Ivanović, a kasnije su i na Vladi prihvatili predlog strategije, odnosno transakcije u kojem ne bi imperativno zahtijevali od investitora da kupi akcije, makar ne u ovoj fazi, nego da investira i to bude zajedničko ulaganje države i Glavnog grada sa jedne strane i investitora sa druge”, kazao je Vujović.

On je rekao da bi, ako taj model bude usvojen, obaveza investitora bila da izgradi fabriku na lokaciji za koju ima građevinsku dozvolu, prenese opremu i doinvestira u nju.

“Tim svojim kapitalom bi učestvovao u tom novom Duvanskom kombinatu gdje bi vlasnici ostali država i Glavni grad proporcionalno uloženom kapitalu, a onda bi se ostavila mogućnost da se u sljedećoj fazi eventualno prodaju akcije”, objasnio je Vujović.

“Tim svojim kapitalom bi učestvovao u tom Novom duvanskom gdje bi vlasnici ostali država i Glavni grad proporcionalno uloženom kapitalu, a onda bi se ostavila mogućnost da se u sljedećoj fazi eventualno prodaju akcije”, objasnio je Vujović

Na taj način bi, kako je istakao, rasteretili potencijalnog investitora i možda lakše našli nekoga ko ne mora prvo da kupi akcije pa onda i da gradi i seli fabriku.

“Mislim da je već radna verzija napravljena, ako sam dobro obaviješten od ministra Ivanovića. Nedavno je sugerisano da se ona doradi i vjerujem da bi za oko 10 dana mogla da bude gotova. Vjerujem da će ići u pravcu da bude zajedničko ulaganje”, kazao je Vujović.

“Druga mogućnost ostaje da se razmisli da se neki od objekata koji nijesu u funkciji iskoristi za preseljenje fabrike jer lokaciju starog kombinata treba osloboditi”, rekao je on.

Ostaje i treća opcija, odnosno potpuno gašenje fabrike, ali Vujović nju nije želio ni da da komentariše jer smatra da je u interesu i države i građana da se sačuva duvanska industrija.

“Industrija duvana može dobro da funkcioniše i postoje značajne mogućnosti kooperantskih odnosa i dobri uslovi za uzgoj duvana što je i bila tradicija, ali ti kapaciteti nijesu iskorišteni”, rekao je Vujović.

Krajem oktobra Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte poništio je četvrti tender za privatizaciju Novog duvanskog jer jedini zainteresovani, konzorcijum tri kompanije – Primat Užice, Partner company i “Jaz express”, nije uspio ni nakon tri produžetka roka da uplati 7,1 milion eura za akcije. Ugovor o kupoprodaji Novog duvanskog je potpisan 18. juna, a akcije je trebalo da plate do 7. avgusta.

Vujović: Kupac KTGT mora da ispuni više uslova

Vujović je kazao da je ugovorom o privatizaciji Kontejnerskih teminala i generalnih tereta (KTGT) država maksimalno zaštićena u slučaju da turski partner, kompanija Global ports, ne bude poštovala potpisano.

“U koncesionom ugovoru je rečeno da se mora poštovati 'zahtjevani učinak', to je minimum usluga koje moraju obezbijediti, a on je određen na veći kapacitet od onih koje luka sada ima. Oni ne mogu dozvoliti da se smanji korišćenje kapaciteta u odnosu na aktuelne, a ako se to desi raskida se koncesioni ugovor, a ako se on raskine po automatizmu se raskida ugovor o kupoprodaji i vraćaju se akcije državi”, objasnio je Vujović.

Prema njegovim riječima u ovom ugovoru je napravljen iskorak i predviđeno je da većinski vlasnik potpiše i nalog za prenos akcija na ranijeg vlasnika, državu, za slučaj da ne ispuni investicioni ili socijalni program. To su tri uslova za jednostrani raskid.

“Za slučaj da se ne investira ili da se koncesioni ugovor raskine zadržavamo u cjelosti kupoprodajnu cijenu što nije uobičajena stavka i to je ugovorna kazna. Ako se zbog neispunjenja socijalnog programa raskine ugovor zadržavamo pola cijene”, rekao je Vujović dodajući da te klauzule štite državu, a koje do sada nijesu bile praksa. “Nema bojazni da će se sačuvati osnovna djelatnost”.

Skupština treba naredne sednice da se izjasni da li će dozvoliti 30 godina dugu koncesiju turskom partneru, ako je dozvoli, oni je prve tri godine neće plaćati. “Za sanaciju obalnog zida, koji je država trebalo da popravi, je predviđeno 2,4 miliona eura.

Zbog toga je dozvoljeno da se tri godine ne plaća koncesiona naknada, a nakon toga će se plaćati 500.000 eura fiksno”, rekao je on. Global je većinski paket akcija dobio za osam miliona eura, što su iz opozicije ocijenili kao veoma nisku cijenu.

Galerija

Bonus video: