Novac preko Fieste završio kod Atlas grupe

Iz Ugovora o cesiji, sklopljenog 21. aprila 2011, može se zaključiti da je Fiesta imala dospjela neizmirena potraživanja prema RTCG u iznosu od 163.776 eura
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2012. 19:13h

Član Savjeta Radio televizije Crna Gora Goran Đurović, otkrio je poslovne veze i sumnjive ugovore javnog servisa, Atlas grupe Duška Kneževića i kontroverzne ofšor kompanije Fiesta investments LTD, koja je u SAD-u označena među četiri kompanije koje su učestvovale u korupciji prilikom privatizacije Telekoma Crne Gore 2005. godine.

U novom broju nedjeljnika "Monitor", Đurović je saopštio da je RTCG od kraja 1998. do juna 2010. koristila usluge emitovanja satelitskog signala posredstvom kompanije Fiesta.

"Godišnje je RTCG po ovom osnovu plaćala oko 800.000 eura za zakup signala na satelitu. Neposredno prije nego što je aktuelni Savjet RTCG prekinuo uhodanu praksu i odlučio da RTCG kupi svoju satelitsku stanicu i nađe jeftiniju ponudu za zakup signala na satelitu, potpisan je ugovor o cesiji između Fiesta Investments LTD, Fin Invest DOO i Atlas grupe DOO. Ovim ugovorom se posljednje potraživanje preduzeća Fiesta Investments LTD prema RTCG za zakup signala na satelitu prenijelo na Atlas grupu DOO", saopštio je Đurović.

Iz Ugovora o cesiji, sklopljenog 21. aprila 2011, može se zaključiti da je Fiesta imala dospjela neizmirena potraživanja prema RTCG u iznosu od 163.776 eura, da je Fiesta imala dospjela neizmirena dugovanja prema Fin investu, dok je Fin invest imao dospjela neizmirena dugovanja prema Atlas grupi.

Vojičić potpisivao bez saglasnosti Savjeta

"Nadam se da će odjeljenje za privredni kriminal istražiti poslovanje RTCG i detektovati sve radnje kojima je nanijeta šteta RTCG"

"Na sjednici Savjeta RTCG, održanoj 25. juna 2010. godine, donijeta je odluka da se izvrši kompenzacija sa Atlas grupom u vezi s dugom RTCG od 163.000 eura tako što bi se dug umanjio za iznos potrošene električne energije koju je godinama koristila Atlas TV, a ostatak kroz prodaju marketing prostora", naveo je Đurović.

U oktobru 2010, kako je dalje dodao Đurović, “tadašnji generalni direktor potpisao je ugovor o kratkoročnom kreditu sa Atlas bankom u iznosu od 850.00 eura, koliko je trebalo za plaćanje posljednje fakture firmi Fiesta“.

"Taj kredit je u aprilu 2011. godine, u ime RTCG vratila Vlada Crne Gore. Savjet RTCG tek je nedavno došao do informacija o ugovorima sa Atlas grupom DOO. Nadam se da će odjeljenje za privredni kriminal Uprave policije istražiti poslovanje RTCG i detektovati sve radnje kojima je nanijeta šteta RTCG", kazao je Đurović.

On je istakao da su oni „koji su u periodu od 2005. do 2009. godine rukovodili RTCG propustili priliku da prekinu saradnju sa firmom Fiesta, a time i smanje troškove emitovanja satelitskog signala“.

"Time je pričinjena šteta bez obzira na to što je taj trošak plaćala Vlada. Takođe, prethodni rukovođeći organi tolerisali su besplatno korišćenje infrastrukture RTCG, pa je Atlas televizija emitovala svoj satelitski signal sa krova RTCG bez nadoknade za utrošak struje. Ovu lošu praksu prekinuo je aktuelni Savjet RTCG, jer je u junu 2010. godine, odmah nakon što se upoznao sa problemom, dao saglasnost za kupovinu sopstvene satelitske stanice", kazao je Đurović.

Inicijativa da se konačno ustanovi odnos RTCG sa Atlas TV

Zajedno sa predsjednikom Savjeta Slavicom Striković, Đurović je podnio inicijativu za izmjenu Statuta kako bi se stvorila obaveza objavljivanja svih ugovora koje RTCG potpiše sa drugim pravnim licima

"Tek prije dva dana došli smo u posjed ugovora i saznali da ovaj zaključak Savjeta RTCG nije ispoštovan i da je generalni direktor Branko Vojičić sa Atlas TV-om potpisao ugovor o kompenzaciji prostora za marketing na iznos od 163.000 eura, a bez umanjenja za troškove struje koju je Atlas televizija potrošila za emitovanje svog satelitskog signala. Savjet RTCG se tek sada upoznaje sa stvarnom situacijom i nezakonitim poslovanjem bivšeg menadžmenta", naglasio je Đurović.

On je uputio inicijativu predsjedniku Savjeta RTCG da se konačno ustanovi odnos RTCG sa Atlas televizijom „i svi aranžmani prekinu dok se ne naplate troškovi korišćenja infrastrukture RTCG“.

"Takođe, zajedno sa predsjednikom Savjeta i koleginicom Slavicom Striković podnio sam inicijativu za izmjenu Statuta RTCG kako bi se stvorila obaveza objavljivanja svih ugovora koje RTCG potpiše sa drugim pravnim licima", zaključio je Đurović.

Harison sad tvrdi da nije potpisao ugovor s Rakočevićem

Najčudnije u čitavoj aferi "Satelit" je što Mark Harison, britanski advokat sa kancelarijom u Beogradu, sa više od decenije zakašnjenja, sad tvrdi da nije kao zastupnik Fieste krajem 1998. godine potpisao ugovor o posredovanju za emitovanje satelitskog programa RTCG.

Harisonovo ime se nalazi i na glavnom ugovoru, kao i na aneksu istog ugovora.

"Nemoguće je da sam taj ugovor potpisao. Tada je Božić, koji uvijek provodim sa porodicom u Engleskoj. Neko je falsifikovao moj potpis", izjavio je Harison “Monitoru” uz napomene da se to "lako može provjeriti".

Ukoliko advokat Harison sa decenijom zakašnjenja zaista govori istinu može se izvesti zaključak da je Goran - Sito Rakočević, kum bivšeg premijera Mila Đukanovića, krajem 1998. sam sa sobom potpisao ovaj po mnogo čemu neobičan ugovor.

Pokušali smo da stupimo u kontakt s Rakočevićem i zatražimo objašnjenje, ali se on nije javljao na broj mobilnog telefona dostupan redakciji.

Svetlana Mijatović zastupala Fiestu

Ono što je interesantno, Ugovor o cesiji kao ovlašćeni zastupnik Fieste Investments LTD sa sjedištem na Kipru potpisala je izvjesna Svetlana Mijatović.

Osoba sa istim imenom i prezimenom, prema podacima iz Centralne depozitarne agencije (CDA) četvrti je po veličini vlasnik Atlas Monta (sa 3,67 odsto akcija), društva za upravljanje istoimenim investicionim fondom, kojeg čitavu deceniju takođe kontroliše Duško Knežević.

Ispred Fin investa ugovor je potpisala direktorka Brankica Bašović, koja je prije pet godina bila direktorica kompanije Atika Land DOO Podgorica, čiji je osnivač tokom 2007, takođe, bila kontroverzna firma Fiesta investments LTD.

Galerija

Bonus video: