Nove biznis zone uz veće olakšice

“Od 2011. do danas definisalo se devet biznis zona od interesa za opštine i to u Beranama, Bijelom Polju, Mojkovcu, Kolašinu, Rožajama, Nikšiću, Podgorici, Cetinju i Ulcinju. Sve te opštine su donijele odluke o proglašenju biznis zona i programe olakšica na lokalnom nivou”
182 pregleda 2 komentar(a)
Rudeš Berane, Foto: Rabrenović
Rudeš Berane, Foto: Rabrenović
Ažurirano: 15.02.2016. 19:47h

Ministarstvo ekonomije u saradnji sa kancelarijom UNDP-a priprema novi projekat biznis zona u okviru kojeg će biti obezbijeđena finansijska podrška države za njihovo infrastrukturno opremanje i unapređenje programa promocije. Iz tog Vladinog resora, kojim rukovodi ministar Vladimir Kavarić, “Vijestima” je objašnjeno da je novi projekat razrada prvog koji je počeo 2011. godine, na osnovu posebne Uredbe o biznis zonama.

Očekuju da novi projekat bude završen do kraja godine. Pod biznis zonom se podrazumijeva jedinstven entitet u okviru opštine koji investitorima pored zajedničkog prostora i infrastrukture pruža dodatne poreske i administrativne olakšice u cilju njihovog jednostavnijeg poslovanja i povećanja zaposlenosti na lokalnom nivou.

“Od 2011. do danas definisalo se devet biznis zona od interesa za opštine i to u Beranama, Bijelom Polju, Mojkovcu, Kolašinu, Rožajama, Nikšiću, Podgorici, Cetinju i Ulcinju. Sve te opštine su donijele odluke o proglašenju biznis zona i programe olakšica na lokalnom nivou”, kazali su iz Ministarstva ekonomije.

Objasnili su da će se novim projektom otići korak dalje tako što će, pored postojećih poreskih i administrativnih olakšica koje država obezbjeđuje potencijalnim investitorima koji se odluče za poslovanje u okviru biznis zona, projekat biti unaprijeđen proglašenjem zona od strateškog interesa za Crnu Goru. “Vlada će proglašenjem pojedinih zona od strateškog interesa znatno olakšati poslovanje opštinama i potencijalnim investitorima kroz finansijsku podršku za infrastrukturno opremanje i unapređenje programa promocije uz učešće u upravljavljačkoj strukturi zona”, naglasili su u Ministarstvu.

Kao početni korak u realizaciji te faze projekta pripremljena je Studija identifikacije biznis zona od strateškog interesa sa predloženim lokacijama i njihovim karakteristikama. Studija sadrži i aktivnosti koje je neophodno preduzeti kako bi se sproveo proces uspostavljanja i upravljanja tim zonama. Studijom su predviđeni poslovi identifikacije i razrješenja imovinsko-pravnih odnosa na predloženim lokacijama.

Ministarstvo ekonomije analiziraće te potencijalne lokacije na osnovu posebnih kriterijuma, prije nego se odluči koja će steći status zone od strateškog interesa.

Iz Ministarstva objašnjavaju da su neki od kriterijuma površina potencijalne biznis zone, vlasništvo nad lokacijom, postojanje planskih akata, veličina opštine, povezanost sa glavnim saobraćajnicama...

Uslov 20.000 stanovnika i da nema imovinskih sporova

Iz Ministarstva ekonomije su objasnili da je osnovni uslov koji opština mora ispuniti da bi bila obuhvaćena njihovom analizom je da ima najmanje 20 hiljada stanovnika kako bi se obezbijedila neophodna radna snaga i zadovoljio kvalitet ljudskih resursa. Uz to, potrebno je da ima prostor sa riješenim imovinsko- pravnim odnosima veličine iznad deset hektara koji bi mogao biti proglašen biznis zonom od strateškog interesa.

“Nakon detaljne analize i obilaska svih mogućih lokacija u okviru opština obuhvaćenih projektom, Studijom su se izdvojile četiri opštine sa šest lokacija. To su Podgorica, Nikšić, Bijelo Polje i Berane. One su stekle status najkonkurentnijih i najpogodnijih za osnivanje zona od strateškog interesa. Nakon detaljne analize donijećemo odluku o proglašenju lokacija koje će steći status zone od strateškog interesa”, saopštili su iz Ministarstva ekonomije. Objasnili su da zona od strateškog interesa može biti prostor koji do sada nije funkcionisao kao zona, kao i biznis zona koja je do sada nosila status zone od interesa za lokalnu samoupravu.

Bez poreza na dobit 8 godina, popusti za komunalije, zakup...

Iz Ministarstva podsjećaju da su među poreskim olakšicama oslobađanje poreza na dobit za novoosnovane firme za period od osam godina u onim opštinama sa indeksom razvijenosti ispod 75, pod uslovom da njihov ukupni iznos potencijalnog poreza ne pređe 200 hiljada eura.

"Opštine su definisale poslovne olakšice koje se odnose na plaćanje komunalnih naknada, povoljnije cijene zakupa u okviru biznis zona, smanjenje stope poreza na nepokretnosti“, rekli su u ministarstvu.

Dodaju da je država obezbijedila i subvencije za zapošljavanje određenih kategorija lica za koje poslodavac ne plaća doprinose za obavezno socijalno osiguranje na zarade.

Bonus video: