Nove cijene RAE mjeri do 15. jula

I menadžment Elektroprivrede, koji predvodi italijanski A2A, danas će tražiti regulatorni prihod koji bi izazvao drugo poskupljenje struje u ovoj godini
72 pregleda 0 komentar(a)
RAE skupštinski odbor, Foto: Boris Pejović
RAE skupštinski odbor, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.03.2012. 07:32h

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) zahtijeva da mu Regulatorna agencija za energetiku odobri oko 31 milion eura za pokrivanje troškova kroz jednogodišnje cijene struje koje će važiti od ljeta, saznaju “Vijesti” u kompaniji.

Državna kompanija Prenos, čiji je suvlasnik italijanska Terna, hoće da prihod od usluga za prenos energije bude veći 7,2 miliona eura u odnosu na odobreni u 2011.

To znači da CGES danas dostavlja zahtijev regulatoru da cijena prenosa bude veća od sadašnje za nekoliko procenata, što precizno treba da utvrdi RAE. Korišćenje prenosnog sistema sada košta 1,1 eura po megavat-satu.

Da regulator namjerava da poskupi struju indirektno je najavljeno, kada su članovi RAE najavili da će cijene približavati evropskom tržištu

Na sadašnji zahtjev Prenosa uticalo je povećanje povrata na investicije, koje je odobreno pravilima Regulatorne agencije. Glavna investicija CGES-a je izgradnja trafo-stanice i dalekovoda od Kotora do Pljevalja, vrijednosti od preko 100 miliona eura. To je obaveza u okviru projekta podvodnog energetskog kabla između Crne Gore i Italije, koji se realizuje Ternom.

Odbor Agencije do sredine jula treba da odluči koliko troškova CGES-a može opteretiti račune i od tog iznosa će zavisiti procenat promjene cijene.

I menadžment Elektroprivrede, koji predvodi italijanski A2A, danas će tražiti regulatorni prihod koji bi izazvao drugo poskupljenje struje u ovoj godini. U EPCG je rečeno “Vijestima” da nemaju “zaokružen” nivo prihoda koji bi da naplate kroz godišnje račune. Na osnovu te cifre bi se moglo naslutiti koliki skok cijena traže.

"Nisu završene sve računice, usaglašavamo određene elemente", naglasili su iz Direkcije za tarife EPCG, najavljujući da će zahtjev predati danas, kada je i krajnji rok.

Nove cijene od 1. avgusta

Zahtjev EPCG o prihodu za 2011. koji je sa Prenosovim iznosio 376 miliona eura, šokirao je javnost nakon što je RAE izračunao da bi to cijenu za domaćinstva podiglo čak 79 odsto. Međutim, kompanijama su tada odobreni za trećinu manji troškovi, što je izazvalo blagi pad cijene za građane i značajniji za mala i srednja preduzeća.

Osim što Vlada nema socijalne kartone građana, subvencije ima manje porodica nego prošle godine kada je struja bila jeftinija

Građani sada plaćaju 7,68 centi kilovat-sat energije, što je 8,98 centi sa porezom na dodatu vrijednost.

Nove cijene se izračunavaju prema novim metodologijama RAE i primjenjuju se u trogodišnjem periodu. Preciznije - energetskim kompanijama se odobravaju troškovi koji se prelivaju na račune za svaku od tri godine, a mogu biti korigovani u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Da regulator namjerava da poskupi struju indirektno je najavljeno, kada su članovi RAE najavili da će cijene približavati evropskom tržištu. Najavljeno je da će rasti cijena iz domaćih izvora energije.

Opozicioni članovi skupštinskog Odbora za ekonomiju upozorili su RAE da ima zakonsku mogućnost da spriječi rast cijena usljed teške ekonomsko-socijalne situacije u državi.

Crna Gora nema socijalni ambijent koji može da izdrži cjenovne udare. Osim što Vlada nema socijalne kartone građana, subvencije ima manje porodica nego prošle godine kada je struja bila jeftinija. I protesti nezadovljstva se održavaju upravo zbog lošeg socijalnog stanja u kojem je cijena struja nepodnošljiva.

Upravni sud treba da se izjasni da li su sadašnje cijene zakonite.

Profit 3,8 miliona

U upravi Prenosa “Vijestima” je saopšteno da je prošlogodišnji profit kompanije 3,8 miliona eura. Finansijski izvještaj za 2011. uskoro će proći reviziju i biti objelodanjen.

CGES je bolje poslovao u 2010. kada je bio u plusu od 5,1 miliona. Prošlogodišnji rezulatat je bolji od planiranog jer je ostvaren veći prihod od iznajmljivanja kapaciteta na granici. EPCG će naredne sedmice objaviti finansijski rezulatat, a najavljen je gubitak oko 40 miliona eura.

Bonus video: