Nove optužbe na račun Hete zbog "švajcaraca"

Iz Hete tvrde da na zahtjev vještaka dostavljaju svu dokumentaciju koju imaju
76 pregleda 2 komentar(a)
Dragomir Ćalasan, Foto: Boris Pejović
Dragomir Ćalasan, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.02.2016. 20:52h

Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) optužio je Hipo Alpe Adria banku (HAAB) i faktoring kompaniju Heta na koju je ta banka prenijela nenaplative kredite da su sklopile fiktivne ugovore o prenosu potraživanja.

Optužbe temelje na činjenici da vještacima finansijske struke koji su angažovani u sudskim sporovima zbog kredita u švajcarskim francima nije dostupna kompletna dokumentacija o preuzimanju potraživanja između banke i Hete.

Advokat CEZAP-a Dragomir Ćalasan za “Vijesti” je kazao je da vještaci finansijske struke traže dokaze o plaćanju naknada koje je Heta treba da plati za preuzimanje nenaplativih kredita, ali da im dokazi nijesu dostupni.

"Osnovano se može tvrditi da su ugovori o preuzimanju potraživanja uz naknadu zaključeni između banke i Hete klasični fiktivni ugovori. Heta kao prijemnik potraživanja na osnovu člana 7 tog ugovora je trebalo da primi sve isprave koje se odnose na ustupljeno potraživanje. Ali, situacija je drugačija. Na zahtjev vještaka u sudskim postupcima da se dostave kartice za dospjelu glavnicu, za nedospjelu glavnicu, kartice za redovnu i zateznu kamatu, karticu kolaterala ili izvode iz računa za korisnike kredita Heta to ne čini“, kazao je Ćalasan.

Dodao je da iz Hete tvrde da se ta dokumentacija nalazi u HAAB i da ona ne namjerava da je pruži na uvid.

"Vijesti" su tražile odgovor od Hete da li su tvrdnje CEZAP-a i njihovih advokata tačne i ako jesu zašto Heta nema kompletnu dokumentaciju.

"Heta na zahtjev vještaka u sudskim postupcima dostavlja svi traženu dokumentaciju koja je u posjedu”, odgovorili su iz te faktoring kompanije.

Ćalasan je kazao da se i pored velikog truda da se u sudskim procesima ne otkriju sumnjive stvari, one polako izlaze na vidjelo.

"Tek će se u narednom periodu vidjeti šta je sve rađeno i kako je ova "renomirana banka" radila čitav period sumnjive transakcije, ko joj je davao logističku podršku i ko će na kraju snositi posljedice. To su za sada prevareni građani, ali neka se ne zanose glavni akteri", rekao je Ćalasan.

Ćalasan: Još se ne nazire ishod primjene Zakona o konverziji

Ćalasan je kazao da se ni do danas ne nazire ishod primjene Zakona o konverziji kredita iz švajcarskih franaka u eure, iako su svi rokovi za to prošli. Zakon je usvojen u avgustu prošle godine.

"Osnovni razlog što se ishod ne nazire je taj što HAAB ne želi da primijeni zakon, a u tome ima podršku Centralne banke(CBCG). Posebno treba posmatrati poziciju klijenata čiji su krediti prenijeti na Hetu, a na koje neće da primijene zakon, iako jasno piše da se on odnosi na sve kredite u švajcarskim francima”, rekao je je Ćalasan.

On je rekao da se Heta u sudskim sporovima poziva na tumačenje CBCG da se zakon ne primjenjuje na prenesene kredite, te da to nije tačno i da CBCG nema pravo da tumači zakon.

Bonus video: