Novi biznis u Crnoj Gori: Struja i za firme i za građane

Iz Petrola su kazali da će se u tržišnu utakmicu uključiti kada urede obavezne ugovorne odnose kompanije kao snabdjevača
217 pregleda 1 komentar(a)
Petrol, benzinska pumpa, Foto: Boris Pejović
Petrol, benzinska pumpa, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.02.2017. 21:04h

Kompanija Petrol Crna Gora MNE, koja je od Regulatorne agencije za energetiku (RAE) dobila licencu za snabdijevanje električnom energijom u Crnoj Gori, trenutno radi na uređenju obaveznih ugovornih odnosa, rekli su „Vijestima“ iz slovenačke Petrol grupe u okviru koje posluje Petrol MNE.

Direktor za korporativno komuniciranje u Petrol grupi Aleksander Salkič kazao je da licenca koju je Petrol dobio omogućava snabdijevanje strujom kompanija i građana.

„Trenutno nije planirano uključenje u tržišnu utakmicu u nijednom segmentu, pošto radimo na uređenju obaveznih ugovornih odnosa nas kao snabdjevača“, naveo je Salkič.

On je kazao da će se u trenutku aktivnog uključenja u snabdijevanje u Crnoj Gori moći govoriti o planu broja kupaca i očekivanoj prodajnoj cijeni.

Petrol Grupa proizvodi struju u Hrvatskoj i Sloveniji

„Prije nego portal i proces za promjenu snabdjevača i druge podzakonske pretpostavke za nesmetanu promjenu snabdjevača budu implementirane, Petrol Crna Gora MNE se ne planira uključiti u tržišnu utakmicu”, rekao je Salkič.

RAE je licencu Petrolu izdala 12. decembra prošle godine, sa rokom važenja do 12. decembra 2026.

Osim Petrola, licencu je dobila i kompanije Energia gas and power Podgorica. Osnivač tog preduzeća je kompanija LE Trading sa sjedištem u Slovačkoj. Iz LE Tradinga nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa planovima u Crnoj Gori.

Petrol Grupa proizvodi električnu energiju u Hrvatskoj i Sloveniji i snabdijeva krajnje kupce u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i u Sloveniji u kojoj snabdijeva 50.000 domaćinstava i ima ukupni tržišni udio od 12 odsto.

Slovenački Petrol je na crnogorsko tržište ušao 2007. kada je sa Montenegrobonusom osnovao firmu Petrol Bonus. Ugovor je raskinut sporazumno 2011. i Slovenci su postali jedini vlasnici Petrol Bonusa. Petrol je u zajedničko preduzeće trebalo da uloži 154,5 miliona eura, dok je osnivački ulog Montenegro Bonusa bio pet hiljada eura.

Petrol MNE se na početku poslovanja bavio veleprodajom naftnih derivata da bi 2009. počeo da razvija maloprodajnu mrežu u okviru koje, prema podacima sa sajta, posluje 9 benzinskih stanica na teritoriji Cetinja, Nikšića, Herceg Novog, Reževića, Bijelog Polja, Bara, Kotora i Podgorice.

Zainteresovani za struju da pošalju podatke Petrolu

Iz Petrol grupe su pravnim i fizičkim licima zainteresovanim da ih strujom snabdijeva Petrol Crna Gora MNE, poručili da urade predregistraciju sa osnovnim podacima: ime i prezime ili naziv kompanije, PIB, broj telefona. Kako su objasnili, to mogu uraditi na e-mail adrese commodities@petrol.si ili na struja @petrol.me. „Mi ćemo vas kontaktirati kada budemo u mogućnosti izaći s ponudom za svoje kupce u Crnoj Gori“, rekao je Salkič.

Bonus video: