Novi porezi na kocku umjesto na mobilne telefone

Predlog Vlade o porezu od sedam odsto na račune preko pet eura, povučen je zbog protivljenja opozicije i SDP-a
83 pregleda 34 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2013. 10:55h

Skupština je glasovima vladajuće koalicije sinoć usvojila budžetu za narednu godinu od 1,5 milijardi eura, koji neće biti punjen dodatnim oporezivanjem računa na mobilne telefone. Predlog Vlade o porezu od sedam odsto na račune preko pet eura povukao je sinoć ministar finansija Radoje Žugić jer, zbog protivljenja opozicije i SDP-a nije imao većinu.

Ovaj porez trebalo je da zamijeni dosadašnju taksu od euro, tako da korisnici mobilnih telefona u narednoj godine neće imati nikakvu dodatnu dažbinu.

“Predlažem da umjesto toga prihvatimo rješenja poslanika SDP-a Damira Šehovića i SNP-a Aleksandra Damjanovića", kazao je Žugić.

Oni su predložili da se umjesto poreza na mobilne telefone dodatno oporezuju igre na sreću, odnosno da se u januaru ili najkasnije u februaru naredne godine održi vanredno zasjedanje kako bi se sistemski uredila oblast igara na sreću jer bi to budžetu donijelo veće prihode. Ranije je bilo predlagano povećanje koncesionih naknada za prirađivače igara na sreću, kao i oporezivanje dobitaka preko 100 eura.

Ministarstvo finansija prihvatilo je amandman SNP-a na zakon o taksama kojim je predviđeno da se taj prihod i dalje ubira na pušačke zone i upotrebu akustičkih uređaja, a da se ukine na kablovsku televiziju. Ranije je Vlada odustala od taksi na električne brojila.

Natjerali ministra da povuče predlog: Damjanović i Šehović

Budžet je usvojen glasovima poslanika DPS-a, SDP-a, BS-a, LP, HGI i Force, dok su protiv bili poslanici DF-a i SNP-a. Poslanici Pozitivne zbog zakazanih partijskih aktivnosti nijesu prisustvovali glasanju, a tokom rasprave kazali su da su protiv najvažnijeg ekonomskog akta za narednu godinu.

Sastavni dio zakona je amandman SDP-a kojim je definisano da će dug EPCG prema državi od oko 55 miliona eura biti namiren tako što će se vratiti 45 miliona eura kroz povećanje akcijskog kapitala države u energetskoj kompaniji za oko tri odsto, dok će italijanski partner A2A imati za toliko manje kapitala. Ostatak duga od oko osam miliona eura regulisaće se tako što će se neplaćeni računi za struju državnih kompanija poravnati sa dijelom poreskog duga EPCG.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Srđan Kovačević uputio je Skupštini pismeni dopis u kome je naveo da su saglasni sa predloženim modelom naplate, a koji treba da se završi do kraja marta naredne godine.

Rješenje naplate poreskog duga je bio uslov da SDP podrži najvažniji ekonomski akt za narednu godinu. Država sada ima 55 odsto akcijskog kapitala, a A2A 43,7 odsto.

Državna kasa i dalje će se puniti većim PDV-om od 19 odsto i dodatnim porezom na plate preko 482 eura. Penzije će i dalje biti zamrznute.

Kako bi se pokrili svi rashodi nedostajaće 240 miliona eura koji će biti obezbijeđeni novim zaduženjima. Deficit budžeta projektovan je na 66 miliona eura, a kapitalni budžet na 92 miliona eura.

Žugić je u završnim riječima kazao da je plan da naredne godine prihodi porastu za 8,2 odsto u odnosu na ovogodišnje.

“Mislim da ćemo nastaviti sa dodatnom stabilizacijom javnih finansija kao temeljom rasta i razvoja. Prioritetni projekti će proizvesti stope rasta koje su konzervativno projektovane. Budžet će smanjiti socijalne i regionalne razlike”, ocijenio je Žugić.

On je ponovio da modelom naplate poreskog duga EPCG država neće imati štetu, već da je zaštitila svoje interese.

Pozitivnoj je sporno što će se najveći dio novca naredne godine obezbijediti većim porezom na dodatu vrijednost, carinama, akcizama, dok je manji izvor prihoda planiran od poreza na imovinu i dobit. Sporan im je način na koji je riješeno pitanje poreskog duga EPCG prema državi.

“Zato smo protiv planiranog budžeta. Amandman za rješenje poreskog duga EPCG je dokaz da Vlada i njena njena ekonomska poltika liči na Alisu u Zemlji čuda, jer ne zna kojim putem da ide. Zadužujemo se 240 miliona eura, a sada kupujemo akcije EPCG. Dobijamo akcije po cijeni od 2,1 milion umjesto sedam miliona eura. Tih tri odsto nam neće donijeti ništa u upravljačkoj strukturi”, kazao je šef kluba poslanika Pozitivne Mladen Bojanić, dodajući da vjeruju da iza svega stoji politički dogovor DPS-a i SDP-a da bi usvojili budžet.

Damjanović je naveo da državna kasa treba da se puni oporezivanjem banaka i njihovih naknada, telekomunikacionih kompanija i osiguravajućih kuća.

“Amandmanski smo djelovali na budžet i predložili gdje možete da prihodujete oko 25 miliona eura kroz veće koncesije na igre na sreću, porez na dobiti pravnih lica, boravišne takse, naknade, prihode od imovine...”, naveo je Damjanović.

Ministarstvo finansija odbilo je predloge SNP-a.

DPS je ocijenio da je budžet razvojni, te da ohrabruju podacima o stepenu pripremljenosti velikih razvojnih projekata u Crnoj Gori.

DPS je ocijenio da je budžet razvojni, te da ohrabruju podacima o stepenu pripremljenosti velikih razvojnih projekata u Crnoj Gori

“Vjerujemo da će građani osjetiti benefite kroz nova radna mjesta i prihode za budžet”, kazao je šef kluba poslanika DPS-a Milutin Simović.

Usvojeni su korigovani finansijski planovi šest regulatornih agencija za narednu godinu. Regulatori će višak prihoda nad rashodima u iznosu od 520 hiljada eura uplatiti u državni budžet.

Glasovima vladajuće koalicije ponovo su izabrani u Savjet Agencije za elektronske komunikacije Šaleta Đurović, Branko Kovijanić i Aleksandar Mijač.

Povučen aneks za Sveti Stefan

Vlada je sinoć povukla aneks ugovora za zakup Svetog Stefana, Kraljičine Plaže i Miločera kojim su predlagali da se zakup kompaniji Adriatik propertis produži sa 30 na 34 godine i godišnja zakupnina smanji na 1,12 miliona eura što je za 30 odsto manje.

Sekretar za razvojne projekte Nebojša Popović je naveo da je potrebno da se dodatno pojasne neki elemente ugovora i da će to vrijeme dovesti do konsenzusa po ovom pitanju. Protiv vladinom amandmana tokom rasprave bili su predstavnici opozicije i SDP-a, tako da on ne bi imao većinu na glasanju.

Kontrolno saslušanje o akcija EPCG za dug

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet održaće kontrolnu raspravu o konvertovanju poreskog duga EPCG u akcijski kapital države naredne godine. Milutin Đukanović (DF) ocijenio je da rješenje o naplati duga nije dobro zato što budžet ne dobija ni cent, zbog čega odbor treba da sasluša čelnike EPCG. Podržali su ga ostali poslanici. Šehović je kazao da je to dobro rješenje kojim se štite državni interesi, jer energetska kompanija sada vrijedi više nego prije nekoliko godina kada je država prodala akcije italijanskom partneru A2A.

Nebojša Medojević (DF) ocijenio je da je dogovor vladajuće koalicije o naplati poreskog duga EPCG presedan, te da SDP opet podržava da premijer Milo Đukanović svoju pljačku prebacuje na građane. PONOVO usvojeni zaključci o KAP-U Glasovima opozicije i SDP sinoć su ponovno usvojeni zaključci da Državna revizorska institucije uradi reviziju dugovanja KAP-a, da Vlada uradi studiju izvodljivosti budućeg rada Kombinata, ako i da se isplate sve obaveze prema bivšim i sadašnjim radnicima koji su ili budu proglašeni tehnološkim viškom.

Skupština je u aprilu već usvajala takve zaključke, tada glasovima DPS-a i SNP-a. Vlada je odbila da ih poštuje, a i DRI nakon uvođenje stečaja u KAP 8. jula. Rokovi su tada bili za DRI mjesec, a za studiju šest mjeseci.

Galerija

Bonus video: