Novi problemi u nabavci ušnih markica: Usvojena žalba Tehnoplasta

Postupak vraćen na ponovno odlučivanje, Ivanovićev resor nepravilnosti da otkloni za 15 dana
53 pregleda 1 komentar(a)
ovce, Foto: Arhiva Vijesti
ovce, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.05.2016. 19:33h

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki usvojila je žalbu beogradske firme Tehnoplast i poništila rješenje Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja o izboru najboljeg ponuđača u šoping nabavci markica za označavanje životinja, po partijama, za potrebe Veterinarske uprave Crne Gore.

Rješenje je potpisao novi predsjednik Komisije Zoran Živković.

Postupak je vraćen na ponovno odlučivanje, a resor kojim rukovodi ministar Petar Ivanović u roku od 15 dana mora da otkloni nepravilnosti i donese zakonitu odluku.

Ministarstvo poljoprivrede je i prethodne dvije godine imalo problema u postupku nabavke markica za označavanje koza i ovaca.

Nova šoping nabavka, vrijedna oko 11.000 eura, po tenderskoj dokumentaciji od 1. decembra 2015. predviđala je partijom I nabavku ušnih markica za identifikaciju i registraciju goveda, a partijom II nabavku markica za označavanje malih preživara-ovaca i koza. Kao najpovoljnija izabrana je ponuda firme INOP Šabac iz Srbije, dok je ponuda Tehnoplasta Beograd odbijena kao neispravna.

Komisija je utvrdila da su žalbeni navodi Tehnoplasta osnovani, jer je naručilac nabavke pogrešno primijenio materijalno pravo kad je pobijanim rješenjem ponudu INOP-a ocijenio ispravnom.

Navodi se da je INOP u ponudi dostavio tražene uzorke koji su identični primjerima ušnih markica datim u tehničkim karakteristikama ili specifikacijama, ali je u ponudi dostavio izvještaj beogradskog Instituta za ispitivanje materijala o ispitivanju ušnih markica po metodama međunarodnog standarda ICAR. U njemu su, kako je objašnjeno, date slike ušnih markica koje ne odgovaraju uzorcima dostavljenim u ponudi.

Bonus video: