Novi rok za rješenje u sporu Aca Đukanovića protiv Rudnika

Aco Đukanović, treći po veličini akcionar Rudnika, tužbom je tražio poništenje odluka Odbora direktora kojima su naknadno izmijenjeni izvještaji o poslovanju Rudnika uglja
0 komentar(a)
Aco Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Aco Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.10.2013. 20:51h

Sudija Privrednog suda Snežana Pavličić tražila je od predsjednika Privrednog suda Dragana Rakočevića dodatni rok za pisanje presude u sporu premijerovog brata Aca Đukanovća protiv Rudnika uglja iz Pljevalja, potvrđeno je “Vijestima” u njenom kabinetu.

Izvođenjem dokaza i suočavanjem stranaka sa vještakom finansijske struke Milenkom Popovićem prošlog mjeseca je u sudu završena rasprava po tužbi Đukanovića protiv Rudnika, čiji je akcionar.

Sutkinja je trebalo da presudi u zakonskom roku od 30 dana, koji je istekao početkom ove sedmice. Prema informacijama “Vijesti”, Pavličić je proteklih nekoliko dana bila na bolovanju.

Aco Đukanović, treći po veličini akcionar Rudnika sa oko 11,6 odsto akcija, tužbom je tražio poništenje odluka Odbora direktora kojima su naknadno izmijenjeni izvještaji o poslovanju Rudnika uglja.

Zbog tih izmjena, akcionari Rudnika su umjesto dobiti i dividende za 2009. godinu od oko 26 miliona eura morali da se pomire sa gubitkom firme, za tu poslovnu godinu, u iznosu od oko 12,8 miliona eura.

Otpisano potraživanje Rudnika uglja prema Elektroprivredi nastalo je zbog višegodišnjeg različitog obračuna cijene rude prodavane Termoelektrani, a koja je dio EPCG.

U korist Elektroprivrede otpisano je pod čudnim okolnostima 39,9 miliona eura nagomilanog duga prema Rudniku. Prema nalazu vještaka, tom činu su “kumovala” različita mišljenja revizora i strateški partneri iz Italije, kompanija A2A, prvi po veličini akcionar Rudnika koji posjeduje 39,5 odsto akcija.

A2A ima i 43,7 odsto akcija u EPCG, kojom upravlja.

Drugi akcionar Rudnika je država sa 31 odsto akcija.

Bonus video: