Novi troškovi za Crnagoraput: Izgubili spor sa radnicima

“Više od 50 radnika dobilo je prvostepene presude. Po njihovoj pravosnažnosti tražićemo da se isprave ugovori o radu u skladu sa Zakonom”, kazao je “Vijestima” šef Sindikata Crnagoraputa Miodrag Savović
246 pregleda 5 komentar(a)
Crnagoraput, radnici protest, Foto: Luka Zeković
Crnagoraput, radnici protest, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.08.2015. 20:14h

Osnovni sud u Glavnom gradu donio je presude u korist više od 50 radnika Crnagoraputa koji su prošle godine tužili poslodavca zbog nametnutog i nezakonitog aneksa ugovora o radu koji su bili primorani da potpišu početkom prošle godine, potvrđeno je juče “Vijestima”.

Na sličnu prvostepenu presudu čeka još oko 90 radnika te kompanije, a do sada je samo jedan tužbeni zahtjev, po istom osnovu, odbio Osnovni sud.

Zbog ovih nezakonitosti kompaniji prijeti plaćanje visokih sudskih troškova, a vjerovatno i nove parnice od nezadovoljnih radnika u kojima će se tražiti nadoknada štete od poslodavca.

Spornim aneksima ugovora o radu austrijska kompanija Štrabag, koja većinski gazduje Crnagoraputom, degradirala je grupe radnika, posebno vozača ove kompanije, čime su natjerani su da rade fizičke poslove. Zbog neprihvatanja obaveza na takav način uprava je trojici radnika Crnagoraputa samovoljno prošle godine dala otkaz.

Izmjenom ugovora poslodavac je, između ostalog, naredio da se nijedan radnik ne smije obraćati medijima.

“Više od 50 radnika dobilo je prvostepene presude. Po njihovoj pravosnažnosti tražićemo da se isprave ugovori o radu u skladu sa Zakonom”, kazao je “Vijestima” šef Sindikata Crnagoraputa Miodrag Savović.

Prije nego što je austrijski Štrabaga 2006. godine kupio tada najveće crnogorsko preduzeće za izgradnju i održavanje puteva, Crnagoraput je imao oko 1.000 radnika, a sada je ostalo svega 190 stalno zaposlenih.

Štrabag je još krajem 2006. kupio 30,92 odsto akcija Crnagoraputa od Vlade za 8,4 miliona eura, s pravom preuzimanja do većinskog paketa. Početkom 2013. Štrabag je preuzeo Crnagoraput i danas posjeduje više od 95 odsto akcija.

Radnici Crnagoraputa dugi niz godina imaju spor sa poslodavcem oko kolektivnog ugovora jer uprava ne želi da utvrđuje tehnološki višak kako prekobrojnima ne bi isplaćivala otpremnine. Pred nadležnim institucijama nijesu uspjeli da se izbore za detaljnu provjeru postupka privatizacije ovog preduzeća, kao i za provjeru imovinskog stanja dugogodišnjih direktora u ovoj firmi.

Netrpeljivost sa menadžmentom austrijske kompanije traje godinama, a dostigla je kulminaciju u prvoj polovini prošle godine. Strasti su se malo smirile kada su glavni menadžeri i članovi upravu, sastavljenu većinom od ljudi iz Hrvatske i Austrije, zamijenili novi rukovodioci iz kompanije Štrabaga u Srbiji.

Isti ugovor sada nameću radnicima iz Pljevalja

Po sličnom osnovu poslodavac ovih dana nameće nove ugovore o radu za 20 radnika Crnagoraputa koji rade na gradskom kolektoru u Pljevljima, saznaju „Vijesti“.

Njima menadžment nudi sporazumni raskid radnog odnosa u Crnagoraputu i prelazak u kompaniju Štrabag osnovanu u Crnoj Gori, uz mjesečnu neto zaradu od 300 eura.

Izvršni direktor Željko Leković nije se juče javljao na telefon, niti odgovarao na poruke, tako da iz menadžmenta nijesmo mogli dobiti odgovor na pitanje u vezi s osporenim aneksom ugovora pred sudom i problema u kojima se sada nalazi 20 radnika u Pljevljima.

I firmi posao za 4 godine

Sindikat Crnagoraputa je zadovoljan i što je Ministarstvo saobraćaja odobrilo novi četvorogodišnji ugovor za održavanje puteva u Crnoj Gori toj firmi.

“To je spas za firmu i radnike”, kaže Miodrag Savović, navodeći da postupak nije završen jer još traje rok za žalbu.

Iz Crnagoraputa su ranije više puta isticali da su oni jedina kompanija u Crnoj Gori sa referencama i kadrovski osposobljena da u svim vremenskim uslovima svakog dana brine o putevima.

Bonus video: