Novim zakonom, RAE će dobiti veća ovlašćenja

Zakon o energetici sjutra će biti razmatran na sjednici Odbora za ekonomiju, a u ponedjeljak na vanrednoj sjednici parlamenta
59 pregleda 0 komentar(a)
šalter, potrošači, Foto: Boris Pejović
šalter, potrošači, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.09.2015. 05:54h

Novi zakon o energetici trebalo bi da riješi problem nedovoljne razvijenosti crnogorskog tržišta električne energije, poboljša informisanost potrošača o njihovim pravima i obavezama, reguliše zaključivanje ugovora između energetskih subjekata i precizira nadležnosti i obaveze državnih organa, Regulatorne agencije za energetiku (RAE), energetskih subjekata i kupaca.

Taj akt naći će se sjutra pred poslanicima skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, a u ponedjeljak na vanrednoj sjednici parlamenta.

Važna novina u Predlogu zakona je davanje Regulatornoj agenciji za energetiku većih ovlašćenja u nadzoru energetskih subjekata.

To podrazumijeva da će regulator pratiti koliko su energetski subjekti dostupni sa informacijama, uključujući one koje se odnose na tržište električne energije i gasa.

Regulatorna agencija za energetiku će kontrolisati i da li se u razmjeni električne energije narušavaju pravila konkurencije i o tome obavještavati Agenciju za zaštitu konkurencije.

Uz to, Regulatorna agencija će nadzirati tehničku saradnju operatora prenosnog sistema sa kolegama iz drugih država, veleprodajne cijene i ulaganja u proizvodnju firmi za gas i električnu energiju.

Zakonom je predviđeno formiranje posebnog odjeljenja za prigovore potrošača

Regulator će imati obavezu da u godišnji izvještaj o radu unosi podatke o napretku i razvoju tržišta nafte i gasa, sprovođenju i razdvajanje energetskih subjekata u skladu sa zakonom, radu operatora prenosnog sistema, obezbjeđivanju nediskriminatorskog pristupa sistemu. Regulatorna angencija imaće obavezu i da u izvještaju o stanju u energetskom sektoru navede informacije o mjerama preduzetim u prethodne dvije godine u odnosu na izvršavanje obaveza u pružanju javnih usluga, uključujući zaštitu potrošača, zaštitu životne sredine i moguće efekate tih mjera na konkurenciju na domaćem i međunarodnom tržištu.

Novina je da članovi odbora Regulatorne agencije za energetiku, direktor i zamjenik direktora više nemaju obavezu da prilikom zasnivanja radnog odnosa podnesu izjavu sa podacima o ličnim primanjima da nemaju imovinskih i upravljačkih interesa u energetskim subjektima.

Snabdjevači strujom i gasom moraće da prije početka snabdijevanja zaključe ugovor o učestvovanju na tržištu sa operatorom tržišta i ugovor o kupoprodaji struje i gasa na principu jednakosti davanja pod unaprijed poznatim uslovima sa kupcem.

“Ugovori o snabdijevanju, bilo da su zaključeni sa prekidima ili na rok duži od godinu, moraju biti usaglašeni sa zakonima o zaštiti konkurencije i kontroli državne pomoći”, precizirano je u Predlogu zakona.

U Ministarstvu ekonomije su objasnili da je zbog problema koje zakon treba da riješi sada na tržištu električne energije prisutna nedovoljna konkurencija i zaštita kupaca.

Sada nema dovoljno uslova za kažnjavanje energetskih subjekata zbog prekršaja i ne postoji mogućnost da regulator dovoljno reguliše tržište

Nema, kako su naveli, ni dovoljno uslova za kažnjavanje energetskih subjekata zbog prekršaja i ne postoji mogućnost da regulator dovoljno reguliše tržište.

Podzakonski akti kojim će se bliže urediti pitanja iz zakona moraju se donijeti u roku od godinu od stupanja na snagu zakona.

Potrošač mora biti obaviješten o načinu podnošenja prigovora

Snabdjevač će imati obavezu da na račun za struju ili uz njega kupcu dostavi informaciju o mogućnosti, načinu, vremenu i mjestu za podnošenje i rješavanje prigovora.

On je dužan da formira posebno odjeljenje ili odredi osobu koja će odlučivati po prigovorima kupaca koji su podnijeti zbog neizvršenja obaveza iz ugovora o snabdijevanju, da utvrdi pravila o odlučivanju po prigovorima koja omogućavaju pravično rješavanje sporova i u roku koji nije duži od 15 dana.

Precizirano je da snabdjevači strujom i gasom moraju najmanje deset godina da čuvaju podatke koji se odnose na sve transakcije iz ugovora o snabdijevanju i da ih dostave na zahtjev Ministarstva ekonomije, Regulatorne agencije za energetiku, Agencije za zaštitu konkurencije i Evropske energetske zajednice.

Objavljuju se mjere pomoći

Nova rješenja snabdjevača obavezuju da na internet stranici objavi program mjera pomoći krajnim kupcima u ispunjavanju dospjelih obaveza, kako bi se spriječila obustava snabdijevanja strujom krajnjih kupaca na mjestima udaljenim od urbanih područaja.

Snabdjevač mora jednom godišnje na internet stranici objaviti broj krajnjih kupaca kojima je obustavio snabdijevanje strujom, razloge zašto je to uradio, broj i strukturu podnijetiObavezno objavljivanje mjera pomoći

Krajnje kupce mogu snabdijevati i firme iz EU

Novim zakonskim rješenjima dozvoljeno je da krajnje kupce struje ili gasa na crnogorskom tržištu mogu snabdijevati firme iz države članice EU ili Energetske zajednice ako ispunjava uslove za obavljanje djelatnosti snabdijevanja u državi u kojoj su registrovane.

Da bi te usluge pružao u Crnoj Gori, strani snabdjevač u posljednje tri godine ne smije imati oduzetu licencu za obavljanje djelatnosti u državi iz koje dolazi i mora da poštuje metodologije i pravila koja su definisana crnogorskim zakonom.

Strani snabdjevač ima mogućnost da utvrdi dodatne uslove za snabdijevanje i da ih uz opšte uslove objavi na internet stranici najmanje 15 dana prije početka primjene.

Bonus video: