Novo odlaganje proizvodnje u nikšićkom Metalcu

„Kao da smo na zimskom raspustu. Poslati smo kući 27. decembra, i evo i škola će početi 27. januara, ali mi produžavamo naš zimski raspust", kazao je jedan od radnika
1218 pregleda 1 komentar(a)
Radnici se okupili ispred kapije preduzeća, Foto: Svetlana Mandić, Svetlana Mandić
Radnici se okupili ispred kapije preduzeća, Foto: Svetlana Mandić, Svetlana Mandić

"Ovoga puta Djeda Mraz nam nije izašao u susret i počeli smo da sumnjamo da on postoji. Uz to da budemo zdravi i veseli, želja nam je bila da 9. januara počemo da radimo“, kazao je radnik nikšićkog Metalca Termochema, Pajo Vučetić.

U njihovom slučaju, izgleda da je Djeda Mraz baš „zakazao“ pošto nakon nekoliko puta najavljene, a odlagane proizvodnje, došlo je i novo odlaganje. Umjesto da počnu sjutra, kako je to kazao direktor Živorad Krsmanović, počeće 3.februara. Radnici su se okupili ispred kapije preduzeća očekujući da im se neko iz menadžmenta obrati, ali umjesto njih jedino su mogli razgovarati sa novinarima.

„Kao da smo na zimskom raspustu. Poslati smo kući 27. decembra, i evo i škola će početi 27. januara, ali mi produžavamo naš zimski raspust. Kako sada stvari stoje nijesmo sigurni da ćemo početi i u februaru. Kažu valja početi ponedeljkom i četvrtkom, a evo treći i ponedeljak i četvrtak da odlažu proizvodnju. Radnici sami napuštaju, snalaze se, idu, traže posao. Nekima je i ugovor istekao“, kazao je Mijo Ćipranić.

Prema riječima zaposlenih, proizvodnja u decembru je obustavljena zbog nedostatka gasova i materijala.

„Prije nekoliko dana nas nekoliko radnika išllo je kod predsjednika Opštine, Veselina Grbovića, da vidimo da nam pomogne, da dođe ovdje kod nas u pogon i vidi šta se dešava sa ovom kompanijom, da se on lično uvjeri u to, a neko preko telefona, da mu daju čvrsta obećanja da će proizvodnja početi 20.januara. Od toga nema ništa. Jednostavno njega su izlagali, a i on nas preko njih. Otići ćemo opet i ako treba doći ćemo i ispred Opštine“, kazao je Milija Vukajlović.

Goran Radović je istakao da je proizvodnja obustavljena ne zbog radnika već zbog nestanka gasova i materijala, da bi radnici voljeli da im neko od poslovodstva predoči situaciju i obrati im se, a ne da informacije saznaju putem medija, i pozvao Grbovića da im pomogne.

„Sa ovakvim radom teško da ima budućnosti. Pola godine se natežemo oko plata. Mislim da je finansijska situacija loša jer po nekim saznanjima duguju svakome, a gasove ne mogu da nabave. Čekamo do 3.februara pa ćemo onda vidjeti šta i kako dalje. Ako on ne može da nastavi neka neko drugi preuzme. Uvešćemo stečaj, neka nam isplate što nam duguju, pa ćemo se snalaziti. Ne znamo pravi put za ovo“, kazao je Ćipranić.

Kako je kazao radnicima je bilo obećano da će im do kraja decembra biti isplaćena trećina oktobarske plate, koliko im se duguje, kao i novembarska u iznosu od po 250 eura, ali su umjesto toga poslati da „praznuju bez centa“

„Nemamo informaciju ni koliko nam nijesu uplatili radni staž. Vjerujem ni za godinu da nijesu. Nekoliko radnika se u junu i julu povrijedilo, ali ništa ne mogu da naplate jer im osiguranje nije plaćenoistakao je Ćipranić..

Zbog kašnjenja zarada zaposleni u Metalcu su 31.oktobra obustavili proizvodnju a poslovodstvo je donijelo privremenu mjeru o udaljavanju s posla i pokretanju disciplinskog postupka protiv radnika. U decembru su radili, ali ne punim kapacitetom. Prvi dio oktobarske zarade primili su 3.decembra, a petnaest dana kasnije drugi dio.

Metalac je u stečaju bio od 2014. godine, da bi ga sredinom 2016. kupila češka kompanija Termochem.

Bonus video: