NP Durmitor dio prihoda dao drugim parkovima

Direkcija za saobraćaj uskoro će osposobiti osvjetljenje u tunelu
2 komentar(a)
SO Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
SO Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 29.05.2015. 20:02h

Informacija o radu NP „ Durmitor “ za prošlu godinu ostavila je u sjenci ostalih 20 tačaka koje su bile na dnevnom redu današnje sjednice SO Žabljak.

Direktor Parka Tomo Pajović saopštio je pored ostalog da je ta institucija prihodovala 654.000 eura, da su rashodi bili 437.000 a da je ostatak od 217.000 utrošen za funkcionisanje drugih nacionalnih parkova u Crnoj Gori izazvao je revolt, ne samo kod opozicije već i kod odbornika vladajuće DPS-SDP koalicije.

Problem je po mnogima uzrokovala centralizacija čime je ova institucija izgubila ekonomski i pravni subjektivitet. Sredstvima Parka pored direktora Pajovića neposredno raspolaže i direktor JP NP CG Zoran Mrdak, koji je trebao da prisustvuje sjednici. Iz centrale se kreira sistematizacija i nagrađivanje kao i sve drugo što se tiče prava zaposlenih. Žabljak od Nacionalnog parka nema ništa i treba preduzeti sve da prihodi od ovih prirodnih ljepota ostanu ovdje, čulo se iza govornice.

Odbornici su apelovali i na predsjednika Opštine Veselina Vukićevića da preduzme korake da se ovoj međunarodno priznatoj instituciji vrati apsolutna samostalnost. Da on bude uključen u upravljačku transformaciju koja slijedi u Nacionalnim parkovima Crne Gore. Čulo se i to da sjedište Javnog preduzeća bude na Žabljaku poput Uprave za šume u Pljevljima ili Elektroprivrede u Nikšiću.

Interesovanje investitora iz Egipta za privremeno dobijanje građevinskog zemljišta radi gradnje pilane na Njegovuđi i zapošljavanje oko 30 radnika izazvalo je odborničku pažnju, a sve to u kontekstu usvojenih tačaka dnevnog reda koje su tretirale postavljanje i gradnju montažnih objekata privremenog karaktera.

Odbornici su usvojili izvještaj o radu predsjednika Opštine za prošlu godinu u kome je navedeno da ova lokalna uprava nije prezadužena i da sve svoje obaveze blagovremeno servisira.

Bonus video: