Nude dokaze da Vektra 2007. nije platila za fabriku

Ugovorena cijena bila 2,8 miliona, pa smanjena za milion. Radnici tvrde da je plaćen samo depozit od 300 hiljada
126 pregleda 0 komentar(a)
Imprenacija, Foto: Dragana Šćepanović
Imprenacija, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 16.02.2015. 20:04h

Predstavnici bivših radnika kolašinske Impregnacije, koja je od 2007. godine, nakon stečaja postala vlasništvo Vektre Dragana Brkovića, tvrde da imaju nove dokaze da je privatizacija tog preduzeća izvedena pod vrlo sumnjivim okolnostima.

Na osmu godišnjicu od kako je firma, kako kažu bivši zaposleni, “poklonjena Brkoviću”, oni su podsjetili i na činjenicu da za one koji su ostali bez posla kao tehnološki višak još nije završen socijalni program. Iako im je cilj da, prije svega dobiju otpremnine, koje ih sljeduju, predstavnici zaposlenih će sa pribavljenom dokumentacijom o privatizaciji otići kod tužioca. Pozvali su nadležne organe, lokalnu i državnu vlast da im se pridruže u dokazivanju “namjernog beskrupoloznog uništavanja Impregnacije”. Poručili su i da neće odustati od nastojanja da ostvare svoje zakonsko pravo, ali i da objelodane činjenice oko prodaje preduzeća u kojem su radili.

“Stečaj je uveden tačno prije osam godina na zahtjev povjerioca PTP “Pavić” iz Valjeva, zbog duga od 2.515, dok je blokada bila 300.000 eura. Pri svemu tome, treba imati na umu činjenicu da je cjelokupna imovina preduzeća procijenjena na skoro četiri miliona eura. Nevjerovatno, ali istinito, tada je i sindikat tražio od Privrednog suda da se uvede klasični, a ne programirani stečaj. Pozivamo tadašnjeg predsjednika Sindikata Gorana Šćepanovića, koji nam se nije obratio osam godina, da objasni svoje razloge za takav postupak”, navode radnici.

Predstavnici radnika tvrde da u Privrednom sudu ne postoje dokazi da je Brković ikada uplatio ni eura više od depozita za javno nedmetanje od oko 300.000 eura. Prema kupoprodajnom ugovru, Impregnacija je Brkoviću prodata za 2,83 miliona eura. U aneksu ugovora iz avgusta 2008. piše da je kupoprodajna cijena umanjena za 1,07 miliona eura, u skladu sa zaključkom Vlade od 28. decembra 2007. godine.

“Predsjednik bjelopoljskog Privrednog suda Muzafer Hadžajlić nas je obavijestio da ne posjeduje dokumentaciju koja bi potvrdila da je kupac uplatio kupoprodajnu cijenu, umanjenu za iznos iz aneksa. Nigdje nijesmo našli ni obrazloženje za zaključak Vlade, kojim se umanjuje kupoprodajna cijena. Investicioni i socijalni program su dugo bili daleko od očiju javnosti. Došli smo i do tih dokumenta i već na prvi pogled jasno je da ništa nije ispunjeno”, kažu zaposleni.

Vektra Nord sada grca u problemima. Inspekcija rada je u januaru utvrdila da poslodavac zaposlenima duguje 23 zarade, kao i da im nije uplatio doprinose od jula 2010. godine. Fabrika ne radi od decembra prošle godine. Zbog duga je u pogonima nekoliko puta isključivana struja.

Brković porušio objekte procijenjene na 2,2 miliona eura

Radnici podsjećaju da je Brković u međuvremenu porušio hale i zgrade Impregnacije, a zemljište, kako kažu, poravnao i pripremio za gradnju.

Građevinski objekti i zemljište bili su procijenjeni na 2,21 milion eura, a osnovna sredstva i inventar na 616,8 hiljada eura.

U vrijeme kada su nastojali da spriječe klasičnu prodaju Impregnacije jedan od većinskih vlasnika Aleksandar Rakočević je tvrdio da “postoji grupa koja je organizovano radila na uvođenju stečaja”. Tadašnji predsjednik Opštine Mileta Bulatović, takođe, oštro se protivio uvođenju stečaja.

Tadašnji ministar poljoprivrede Milutin Simović je zatražio od Privrednog suda i stečajne uprave razumijevanje “kako bi se izbjegla prodaja”.

„ Vektra Nord“ je preduzeće osnovano nakon prodaje Impregnacije Brkoviću.

Bonus video: