Nurković bez komentara na navode o preuzimanju dugova i prodaji MA

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije je u emisiji “Načisto" na TV Vijesti rekao da prema njegovim informacijama Vlada u tajnosti sprema leks specijalis
6 komentar(a)
Osman Nurković, Foto: Savo Prelević
Osman Nurković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.10.2017. 16:52h

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković nije želio da odgovori da li, po nalogu Vlade, priprema lex specialis o preuzimanju dugova Montenegro Airlinesa (MA), a potom prodaji preduzeća.

On je “Vijestima” juče kazao da neće komentarisati navode potpredsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Raška Konjevića.

Konjević je u emisiji “Načisto" na TV Vijesti rekao da prema njegovim informacijama Vlada u tajnosti sprema leks specijalis.

On je to saopštio nakon što je poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) i bivša predsjednica Odbora direktora MA Daliborka Pejović u istoj emisiji je kazala da je najbolje rješenje za MA, po njenom mišljenju, da se donese lex specialis, navodeći da je to uradila Srbija sa nekadašnjim JAT-om.

Konjević je kazao da Pejović iznosi takav stav jer se na tome već radi, kao I da je vrlo loše da se tako ozbiljna stvar radi tajno i da se tolika sredstva trpaju u "preduzeće na izdisaju".

Konjević je početkom juna ove godine objavio da je prema nejgovim saznanjima Vlada pomogla MA sa 2,2 miliona, nakon čega je iz Ministartsva finansija potvrđeno “Vijestima” da je Vlada na predlog resornog Ministarstva saobraćaja i pomorstva, isplatilo iz tekuće budžetske rezerve dug Montenegro erlajnsa prema Hipotekarnoj banci od 2,2 miliona eura, kako bi izbjeglo aktiviranje državne garancije.

Konjević je kazao da je pomoć MA dodijeljena nezakonito jer je Zakonom o državnoj pomoći predviđeno da kompanija koja jednom dobije državnu pomoć ne može da je dobija ponovo narednih deset godina.

„MA je dobio državnu pomoć 2012. godine."

Potpredsjednik SDP-a je prošlog mjeseca objavio tajne odluke kojima je Vlada 21. septembra, Montenegro erlajnsu omogućila novu državnu pomoć od 2,34 miliona eura, samo tri mjeseca nakon prethodne.

Ova sporna državna pomoć obezbijeđena je tako što su Aerodromi Crne Gore svoj profit od 2,37 miliona eura založili kao depozit u Hipotekarnoj banci koji je bio keš garancija za kredit Montenegro erlajnsu .

Bonus video: