Nurković ćuti kako je Kara izabrana

Nova pomoćnica je Emina Mujević Kara, supruga direktora Port of Adria Sedata Kara. Ministarstvo treba da nadzire ovu firmu
630 pregleda 35 komentar(a)
Emina Mujević Kara, Foto: Privatna arhiva
Emina Mujević Kara, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 03.07.2017. 05:40h

Vlada je sredinom juna na predlog ministara saobraćaja Osmana Nurkovića imenovala za vršioca dužnosti pomoćnika za međunarodnu saradnju i evropske fondove Eminu Mujević Kara, suprugu izvršnog direktora Port of Adria Sedata Kara.

Nurković je odbio da odgovori na pitanja “Vijesti” o njenom imenovanju.

“Vijesti” su pitale na osnovu kojih referenci je Emina Mujević Kara imenovana na tu poziciju kada je prethodno bila savjetnik u Zavodu za intelektualnu svojinu. Pitanje Nurkoviću je i da li ona ispunjava zakonske uslove o minimumu tri godine iskustva u rukovođenju (zakon o državnim službencima i namještenicima) što je jedan od važnih uslova za imenovanje na neku od rukovodećih pozicija u ministarstvima i ako ispunjava gdje je prethodno bila na nekoj od rukovodećih pozicija.

“Vijesti” su pitale i da li s obzirom na to da je Emina Mujević Kara supruga izvršnog direktora Port of Adria Sadeta Kara u njenom imenovanju ima elemenata konflikta interesa budući da firma Port of Adria sarađuje sa Vladom (resornim ministarstvom), kao i da je Ministarstvo saobraćaja u ovom slučaju konsultovalo Agenciju za sprečavanje korupcije kako bi se utvrdilo da li ima elemenata sukoba interesa.

Emina Mujević Kara, kao kadar Bošnjačke stranke, je na poziciju vršioca dužnosti pomoćnika ministra saobraćaja došla iz Zavoda za intelektualnu svojinu gdje je bila samostalni savjetnik.

Port od Adria (nekadašnji državni Kontejnerski terminali), u vlasništvu turskog Global Ports holings. Za realizaciju i poštovanje privatizacionog ugovora je nadležan resor kojim rukovodi ministar Nurković.

Direktorat za međunarodnu saradnju i evropske fondove u Ministarstvu saobraćaja nije postojao do dolaska Nurkovića u taj Vladin resor. Na sajtu Ministarstva saobraćaja u organizacionoj šemi nema nikakvih informacija o Direktoratu za međunarodnu saradnju i evropske fondove.

U Vladinom rješenju o imenovanju Emine Mujević Kara za rukovodeći kadar piše da je Nurković, između ostalog, naveo je da je Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva saobraćaja i pomorstva od 12.04.2017. godine, osnovan Direktorat za međunarodnu saradnju i EU fondove.

“Radno mjesto generalnog direktora ovog direktorata upražnjeno je, te je iz razloga obima i važnosti poslova u pomenutom direktoratu, potrebno odrediti lice koje zadovoljava zakonom propisane uslove za vršioca dužnosti, a do dana imenovanja generalnog direktora u skladu sa zakonom”, piše u rješenju.

Nurković išao u Tursku kada je Global želio i Luku Bar

Turski “Global Ports holdings” bio je među četiri firme koje su otkupile tendersku dokumentaciju za privatizaciju Luke Bar. Nurković je dan pred istek roka za dostavljanje ponuda na tenderu za privatizaciju 30 odsto akcija barskog preduzeća posjetio Global Ports holdings u Antaliji u Turskoj. Izvršni odbor Sindikalne organizacije Luke Bar osudio je posjetu Nurkovića Turskoj, tvrdeći da je narušio transparentnost postupka. Stav Sindikata je bio da pošto se predsjednik i dva člana odbora direktora Global Portsa nalaze i u Odboru direktora Port of Adria Nurković se mogao sa njima sastati u Baru. Global je ranije postao Vlasnik Port of Adria.

Ponudu za Luku Bar kasnije je predala jedino poljska OTL grupa. Nurković je prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” bio protiv da se državni paket akcija proda OTL-u. Ministar to tada nije demantovao. Vlada je kasnije poništila ovaj privatizacioni postupak.

Bonus video: