Nurković: Fokusiramo se na kvalitet auto-puta, ne licitiramo sa datumom završetka

"Kako nije upitno da li će se ova dionica završiti Vlada fokus pažnje usmjerava na stvaranju pretpostavki za završetak ostalih dionica auto-puta, prioritetno od Mateševa do Andrijavice”, rekao je Nurković
2110 pregleda 10 komentar(a)
Nurković, Foto: Screenshot
Nurković, Foto: Screenshot

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković je u odgovoru na poslaničko pitanje Miloša Nikolića (DPS) da li će radovi na izgradnji prve dionice auto-puta biti završeni do 30. septembra naredne godine kazao da je “do tada dug period da liciritamo sa danima završetka projekta, koji će nesumnjivo biti završen”.

“Fokusiramo se na kvalitet projekta. Kako nije upitno da li će se ova dionica završiti Vlada fokus pažnje usmjerava na stvaranju pretpostavki za završetak ostalih dionica auto-puta, prioritetno od Mateševa do Andrijavice”, rekao je Nurković.

On je objasnio da za dionicu od Mateševa do Andrijevice sada rade Elaborat o procjeni uticaja na životni sredinu i idejni projekat koji će biti završeni do kraja sledeće godine.

“Pozivamo sve da se jave po principima privatno-javnog partnerstva. Neće biti povlašćenih, već će se cijeniti kvalitet”, kazao je Nurković.

Nikolić je rekao da mu je drago da država ima kapacitet da završi i taj dio auto-puta.

Nije zadovoljan stanjem na željeznici

Osman Nurković kazao je da nije zadovoljan stanjem u željezničkom saobraćaju, navodeći da je ono što “vidimo u ogromnom broju slučajeva - zastiđe”.

On je, odgovarajući na pitanje Draginje Vuksanović Stanković (SDP) da li je zadovoljan kvalitetom zeljezničkog prevoza u Crnoj Gori i jesu li se isplatila milionska ulaganja u ovu oblast u proteklom periodu, istakao da je zatekao vrlo loše stanje, ali da se ne osjeća odgovornim, jer je uradio maksimalan napor da se popravi stanje u toj oblasti.

“Zatekao sam tamo četiri kompanije gdje poslovodstvo nije komuniciralo međusobno, pa smo u svim tim preduzećima izvršili kadrovske promjene..Svakako da je ovo što vidimo u ogromnom broju slučajeva zastiđe. Slažem sa sa tim, ali to ne znači da i dalje ne treba da idemo u pravcu da popravljamo to stanje”, kazao je Nurković.

On je istakao da je usluge željezničkog prevoza u poslednjih pet godina koristilo od milion do milion i 200.000 građana, navodeći da kvalitet te usluge mora biti bolji i da se na tome kontinuirano radi:

“Ulaganja u obnovu željezničke infrastrukture su premašila 150 miliona eura za period od 13 godina i višestruko su se isplatila”.

Vuksanović Stanković je pitala šta će nam toliki broj direktora, pored toliko kilometara željezničke pruge:

“Ili se tu po partijskoj liniji zapošljavaju.Treba da se napravi nova sistematizacija i smatram da nam toliko direktora apsolutno ne treba”.

Vuksanović Stanković
Vuksanović Stanković

Nurković se pohvalio se u Skupštini da je u sektoru pomorstva za vrijeme svog mandata, uradio mnogo više od njegovih prethodnika.

On je, odgovarajući na poslaničko pitanje Ranka Krivokapića (SDP) o pomorstvu, saopštio da je u

tom sektoru, u njegovom mandatu urađen čitav niz konkretnih aktivnosti, među kojima su formalno-pravno definisan status trgovačkih luka Kotor i Bar, dodijeljena koncesija na 30 godina za bivše jadransko brodogradilište Bijela, gdje su koncesionari konzorcijum od dvije renomirane kompanije Adriatic marinas” i “Damen”...

Ministarstvo je, kako je kazao, preuzelo obavezu da unaprijedi zakonodavni okvir prvenstveno u dijelu kojim se njegovi prethodnici nijesu dovoljno bavili.

Za tri godine, kako je kazao, imaće potpisanih pet Sporazuma o priznavanju pomorskih ovlašćenja koliko je urađeno u prethodnih 10 godina, a od kojih su već potpisana tri.

“U mojem mandatu je usvojena Strategija razvoja saobraćaja u kojoj je obrađeno poglavlje o pomorstvu, donijeta četiri zakona, dok su tri u proceduri i u završnoj fazi su usvajanja...Donijeto je 12 Pravilnika i 10 odluka...”.

On je kazao da su pomorce vratili na takozvanu bijelu listu Evropske komisije.

Krivokapić je kazao da su iz političkih razloga sklopili nezakonit i štetan ugovor o koncesiji u Luci Kotor.

On je kazao da Ministarstvo nema Direktorat za pomorstvo, koji bi trebalo da pomogne da sve funkcioniše kako treba, te da je od ministra čuo da ga neće ni biti.

Bonus video: