Nurković: Ogromno interesovanje za dodjelu koncesija; Carević: Putna infrastruktura je životno značajna

Zaobilaznica je u poodmakloj fazi i želim da se zahvalim Vladi Crne Gore i ministru, i bez obzira na neku lošu komunikaciju, oni su radili na tom projektu“, kazao je Carević
1745 pregleda 1 komentar(a)
Nurković i Carević, Foto: Vuk Lajović
Nurković i Carević, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 23.10.2019. 16:07h

Ministar saobraćaja Osman Nurković kazao je da je ogromno interesovanje za dodjelu koncesija za pravo korišćenja aerodroma Podrgorica i Tivat.

„ Imali smo interne procedure usaglašavanja i konačno smo na Vladi donijeli odluku usvojanja koncesionog akta i nedavno smo objavili javni poziv za sve potencijelne ponuđače da učestvuju u pretkvalifikacionom postupku za dodjelu koncesije za pravo korišćenja aerodroma Podrgorica i Tivat. Pretkvalifikacioni postupak će trajati 45 dana, ako na zahtjev potencijalnih koncesionara možda produžimo za nekih 15 do mjesec dana. Očekujemo intereosvanje od renomiranih svjetskih firmi u toj oblasti i nadam se da ćemo dobiti poželjnog koncesionara koji će investitorati u to objekte i da ćemo imati mnogo bolje uslove za dolazak i odlazak“, istakao je Nurković koji je danas boravio u radnoj posjeti Budvi, gdje se sastao sa predsjednikom Opštine Markom Batom Carevićem.

Kako je pojasnio potencijalni ponuđači potrebno je da se prvo kvalifikuju.

„ U koncesionom aktu smo predvidjeli uslove koje mora da ispuni taj budući koncesionar, da bi bi mogao da bude kvalifikovan da se prijavi da dobije dokumentaciju i podnese ponudu na tender. Mora da avansko uplati najmanje stotinu miliona eura, da mora iz dobiti koju ostvaruje na nivou godine najmanje deset odsto plati državi, da mora da investira u te aerodrome u prve tri godine najmanje 80 miliona eura, a tokom koncesionog perioda najmanje 200 miliona eura. Da imaju operatere na aerodromima, iskustvo i u izgradnji i u opreacijima na dva aerodorma najmanje. Dakle, oni koji ne ispune te uslove i ne budu spremni da ih prihvate za ulazak u utakmicu, neće moći biti kvalifikovani", kazao je Nurković.

Zaobilaznica oko Budve počinje naredne godine da se gradi, Carević predlaže tunel kroz Topliš

Ministar je kazao da je Careviću predočio da se radi projekat na zaobilaznici oko Budve.

„ Nadamo se da će izgradnja prve dionice u dužini od 13 kilometara od Markovića do iza Jaza početi krajem naredne godine. To će umnogome riješti saobraćane probleme“ kazao je Nurković i naveo da mu je žao što sada nije došlo do sastanka sa predstavnicima Opštine Budve, te da ne želi da komentariše razloge zbog čega se nijesu sastajali u prethodnom periodu.

Ministar je istakao da je za realizaciju projekta zaobilaznice obezbijedili 40 miliona eura grant sredstava iz evropskih fondova , kao i kreditna sredstva od KFW banke.

„ Za preostali dio, koji bude potreban za izgradnju zaobilaznice tražiti privatno javnog partnera. Imajući u vidu da je tu velika frekvencija, uvjeren sam da ćemo naći privatno javnog partnera“, istakao je Nurković

On je dodao da se svi problemi mogu rješavati u razgovoru i komunikaciji.

„ Ne vidim razlog da u budućem periodu ne bude mnogo intezivnija saradnja i komunikacija, što će doprinijeti boljim uslovima života građana Budve.

On je naveo da će vrlo brzo biti izabrana izvođač na gradnji bulevara od Budve do aerodroma Tivat , te da će krenuti radovi na realizaciji tog projekta.

Zahvaljući se Nurkoviću na pojseti, Carević je kazao da je on insistirao na sastanku zbog brojnih saobraćajnih problema koje muče Budvu.

„Putna infrastruktura je životno značajna i teško je bez nje funkcionisati, a sve se to odražava na turističku ponudu .To je i razlog što kao destinacija imamo turizam u opadanju. Sada je trenutak za rješavanje svih problema. Bitno je da možemo komunicirati vrlo otvoreno i zajednički rješavati“, kazao je Carević.

On je naveo da je ministru kao jedno od rješavanja saobraćajnih problema je gradnja tunela kroz brdo Topliš.

„ Ako se izgradi bulevar prema aerodromu Tivat, praktično ne bi imao svioju punu funkciju, već polovičnu, ako se ne bi povezalo sa tunelom i sa bulevarom kroz Budvu. Zaobilaznica je u poodmakloj fazi i želim da se zahvalim Vladi Crne Gore i ministru, i bez obzira na neku lošu komunikaciju, oni su radili na tom projektu“, kazao je Carević.

Bonus video: