Nurković: Vjerujem da ćemo se dogovoriti sa Kinezima

"Mi smo smatrali neupitnim da je projektovanje zadatak izvođača, a ostala je dilema i tu nam pomaže međunaroda organizacija", kazao je ministar saobraćaja i pomorstva
5 komentar(a)
Osman Nurković, Foto: Savo Prelević
Osman Nurković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.10.2017. 13:51h

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković vjeruje da će Vlada sa Kinezima riješiti pitanje oko izgranje petlje Smokovac, u suprotnom, konačnu riječ daće međunarodna komisija ili arbitraža.

Nurković je za Radio Crne Gore kazao da je Vlada na posljednjoj sjednici informisana o slučaju izgradnje petlje Smokovac.

"Vijesti" su ranije objavile da u projektni zadatak i ponudu za gradnju prioritetne dionice autoputa nije uvrštena petlja Smokovac sa oko kilometar i po autoputa. Nurković kaže da na tom pitanju trenutno radi komisija, koju je formirao, a uskoro će o tome razgovarati i sa izvođačem radova.

"Mi smo smatrali neupitnim da je projektovanje zadatak izvođača, a ostala je dilema i tu nam pomaže međunaroda organizacija", kazao je Nurković.

Arbitraža bi, objašnjava on, bila posljednja mogućnost.

"Ako se ne dogovorimo mi i izvođač radova, da li je to ugovorena obaveza ili ne, biće zadužena međunarodna komisija za rješavanje sporova, ako se ni u tom dijelu ne riješi, ako se ispostavi da je spor, doći će do arbitraže", pojasnio je Nurković.

On ipak vjeruje da do arbitraže neće doći, te da će se Vlada dogovoriti sa izvođačem radova.

„Mislim da ćemo doći do rješenja. Taj dio petlje produžava ugovoreni dio autoputa za kilometar i po, to je 42,5 kilometara sa petljom ako se petlja uračuna u ukupnu dužinu autoputa“, poručio je Nurković.

Ranije danas predsjednik Skupštine i bivši ministar saobraćaja Ivan Brajović kazao je da se petlja Smokovac nalazi u projektnom zadatku i ponudi za gradnju prioritetne dionice autoputa Bar-Boljari, kao obaveza za projektovanje.

Bonus video: