NVO za zaštitu potrošača nezadovoljne Vladinim konkursom

Ministarstvo ekonomije u petak je pozvalo zainteresovane organizacije potrošača da se u narednih mjesec prijave za raspodjelu 10 hiljada eura pomoći iz budžeta
0 komentar(a)
prodavnica, Foto: Boris Pejović
prodavnica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.08.2011. 14:25h

Predstavnici nevladinih organizacija (NVO) za zaštitu potrošača nijesu zadovoljni konkursom za raspodjelu 10 hiljada eura pomoći iz budžeta, koji je objavilo Ministarstvo ekonimije, jer im taj novac neće obezbijediti opstanak, već će biti potrošen za realizaciju projekata.

Direktor Centra za zaštitu potrošača (CEZAP), Olga Nikčević, kazala je agenciji Mina-business da se u pozivu za dodjelu pomoći zainteresovanim potrošačkim organizacijama navodi da one treba da konkurišu za projekat organizovanja i sprovođenja javne rasprave o predlozima zakona o zaštiti potrošača i o potrošačkim kreditima.

"Kakva je to pomoć ako treba da odradimo projekat", upitala je Nikčević i dodala da se tu ne radi ni o kakvoj pomoći, jer će novac biti potrošen za organizovanje javnih rasprava.

Nemaju izbora

Ona smatra da bi pomoć organizacijama za zaštitu potošača bila podrška za izmirivanje troškova kancelarije i zaposlenih, kao i da će iznos namijenjen za ovu godinu dobiti tek krajem godine.

Treba da se sad pokoljemo međusobno oko toga ko će napraviti bolji projekat, rekao je Mijović

"Moramo nekako da prevaziđemo trenutnu situaciju. Imamo tri pravnika, tako da ćemo nekako organizovati te javne rasprave, jer smo u situaciji da u protivnom zatvorimo kancelariju", saopštila je Nikčević.

Direktor druge nevladine organizacije koja se bavi zaštitom potrošača - Ekum, Milan Mijović, podsjetio je da je Ministarstvo prošle godine u okviru sličnog konkursa opredijelilo 8 hiljada eura, od čega je na troškove komisije potrošeno hiljadu. Preostalih sedam hiljada dobili su CEZAP i Ekum.

"To je nezgodno, jer projekte ukolopimo u sumu koja je navedena u konkursu, tako da onda sami nadoknađujemo izdatke, koji je trebalo da pokrije tih hiljadu eura koje su nam uzeli", rekao je Mijović.

Nejasan je taj konkurs

Ekum, prema njegovim riječima, već ima spreman projekat s kojim će da konkuriše za predviđeni iznos, koji, kako tvrdi, nije dovoljan ni za troškove kancelarije.

"To je zarađeni novac, jer Ministarstvo traži da organizujemo javnu raspravu koja se ne može raditi samo u Podgorici, već i u ostalim opštinama", objasnio je Mijović.

To, kako je dodao, znači da će opredijeljeni novac biti potrošen na javne rasprave, koje, između ostalog, uključuju putovanja, zakup prostora, kao i nadoknade za one koji učestvuju u organizaciji.

"Nejasan je taj konkurs, jer se ne zna da li se odnosi samo na jednu NVO ili će obje dobiti po dio projekta. U konkursu piše i da će novac dobiti organizacija čija ponuda bude povoljnija. Da li to znači jeftinija ili šta", upitao je Mijović.

On smatra da ukoliko jedna potrošačka organizacija dobije novac, druga neće dobiti ništa, što ukazuje na mogućnost da se ugasi.

"Treba da se sad pokoljemo međusobno oko toga ko će napraviti bolji projekat", naveo je Mijović.

Pomoć evidentiranima

Ministarstvo ekonomije u petak je pozvalo zainteresovane organizacije potrošača da se u narednih mjesec prijave za raspodjelu 10 hiljada eura pomoći iz budžeta.

Pomoć će, kako je objašnjeno, biti dodijeljena za aktivnosti organizacije potrošača, koje se odnose na učešće i doprinos u organizovanju i sprovođenju javne rasprave o predlozima zakona o zaštiti potrošača i o potrošačkim kreditima.

Pomoć je namijenjena organizacijama potrošača upisanim u evidenciju Ministarstva ekonomije, koje dostave ponudu sa prijavom i projektom.

Bonus video: