Obmanjujuće reklame će zabranjivati

Usvajanje zakona o zabrani obmanjujućeg oglašavanja kasni više od dvije godine
158 pregleda 5 komentar(a)
akcija, reklama, Foto: Vijesti
akcija, reklama, Foto: Vijesti
Ažurirano: 09.03.2017. 21:12h

Vlada bi na sjednici u petak trebalo da usvoji Predlog zakona o zabrani obmanjujućeg oglašavanja kod pružanja usluga i prodaje proizvoda.

Prema informacijama “Vijesti”, taj akt, čije usvajanje kasni više od dvije godine, prošao je u utorak Vladinu Komisiju za ekonomska pitanja.

Obmanjujuće oglašavanje se odnosi na korišćenje neistinitih ili poluistinitih informacija prilikom reklamiranja proizvoda ili usluga u medijima, uključujući i načine prezentacije, korišćenjem neetičkih i nelegalnih metoda.

“Najpovoljnije cijene u gradu”, “Kupite kompjuter u naredna 24 časa i platićete pola od redovne cijene”, “Samo sada i više nema let do Rima za 100 eura”, “Kupite sad ponuda traje do kraja dana”...neke od brojnih obmanjujućih reklamnih poruka koje građane dovode u zabludu, jer pružaju poluistinite ili neistinite informacije.

Vlada je krajem septembra 2014. godine odložila utvrđivanje tog predloga za godinu. Tada je objašnjeno da je Ministarstvo ekonomije pripremilo radnu verziju zakona, ali zbog unutrašnje reorganizacije u tom resoru oblast zaštite potrošača nije bila direktno pokrivena.

Predlogom je definisano da je obmanjujuće i nezakonito upoređujuće oglašavanje zabranjeno, a oglašivač i reklamna agencija koja je izradila oglas odgovorni su za to.

Kako je ranije objašnjeno iz Ministarstva ekonomije, na čijem je čelu ministarka Dragica Sekulić, Uprava za inspekcijske poslove sa tržišnom inspekcijom kontrolisaće sprovođenja zakona. Njima se mogu obratiti trgovci pojedinačno, njihove strukovne organizacije i udruženja, ministarstvo i drugi organi državne uprave koji ima nadležnosti u oblasti oglašavanja, da nakon pritužbi javnosti neki oglas proglasi obmanjujućim ili nezakonitim upoređujućim oglašavanjem.

Predviđeno je da zakon omogući zaštitu privremenim mjerama koje se mogu zahtijevati prije pokretanja tužbe, tokom i nakon okončanja postupka putem tužbe. Sud će odrediti privremenu mjeru ako tužilac dokaže da je sporno oglašavanje nedozvoljeno. Sud će moći da utvdi da je predlog za privremenu mjeru osnovan ako oglašavanje još nije stavljeno na uvid javnosti, ali njegovo objavljivanje neposredno predstoji.

Česti primjeri obmana i prevara

U praksi je česta “greška izostavljanja” kada se propusti da se na pakovanju proizvoda napiše da nešto sadrži, na primjer, genetski modifikovanu soju.

Često je i lažno poređenje cijena u slučajevima kada prodavnica odredi neprirodno visoke cijene za jedan kraći period da bi kasnije mogla tvrditi da je znatno snizila cijene.

Čest je slučaj “mamac i zamjena”, odnosno praksa oglašavanja veoma niske cijene za jedan proizvod s ciljem da se kupci privuku u prodavnicu, a onda ih tamo prodavac ubjeđuje da kupe skuplji proizvod (zamjenu) jer je jeftiniji proizvod navodno rasprodat ili je slabog kvaliteta.

Obmanjujuće oglašavanje je i kada se oglašava besplatni kredit, ali potrošači moraju platiti dopunske administrativene troškove koji nijesu pomenuti u oglasnoj poruci kompanije. Tu spada i lažno navođenje da se proizvod može kupiti u ograničenom roku ili da se može nabaviti pod posebnim uslovima u ograničenom vremenu, kako bi se isprovociralo donošenje momentalne odluke.

Bonus video: