Oboren tender od 970.000 za trg i šetalište u Sutomoru

Komisija je utvrdila bitne povrede Zakona o javnim nabavkama, koja je mogla da dovede do diskriminacije ponuđača na tender i ograničavanja tržišne konkurencije
3068 pregleda 0 komentar(a)
Sutomore, Foto: Privatna arhiva
Sutomore, Foto: Privatna arhiva

Državna Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki poništila je, po službenoj dužnosti, tender Uprave javnih radova, procijenjene vrijednosti 970 hiljada eura. Radi se o izvođenju radova za izgradnju trga i šetališta u Sutomoru.

Ne ulazeći u ocjenu žalbenih navoda, državna komisija je utvrdila bitne povrede odredbi Zakona o javnim nabavkama (ZJN) koja je mogla da dovede do diskriminacije ponuđača na tender i ograničavanja tržišne konkurencije.

Uprava kao naručilac sporne nabavke nije tenderskom dokumentacijom jasno i razumljivo opisala predmet javne nabavke, posebno u u dijelu tehničkih karakteristika ili specifikacija nabavke za elektromontažne radove.

“Iz činjeničnog stanja proizilazi da je nejasno u pogledu čega predspojni uređaji treba da budu slični određenom tipu proizvoda koji su navedeni u tehničkim karakteristika, zbog čega se postavlja pitanje šta u konkretnom predstavlja ekvivalent u smislu člana 4 i člana 51 Zakona o javnim nabavkama i traženog predmeta nabavke”, navodi se, između ostalog, u rješenju državne komisije koje je potpisao njen predsjednik Zoran Živković.

Komisija je našla da utvrđene neusaglašenosti tenderske dokumentacije Uprave javnih radova sa ZJN “predstavljaju bitnu povredu”, koja se ne može otkloniti nikakvim naknadnim radnjama, zbog čega je tender i poništen po službenoj dužnosti.

Bonus video: