Obračun po ugovorenoj snazi 2018.

Odlaganje traženo zbog nespremnosti kupaca da se prilagode novim rješenjima
0 komentar(a)
Struja, Foto: Zoran Đurić
Struja, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.06.2017. 19:53h

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) odložila je primjenu metodologija za utvrđivanje regulatorno-dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje prenosnog i distributivnog sistema do 1. januara 2018. godine, u dijelu odredbi koje propisuju fakturisanje po ugovorenoj snazi.

Odluku je donio Odbor RAE na vanrednoj sjednici 19. maja ove godine.

Izvršni direktor RAE Novak Medenica kazao je “Vijestima” da je Agenciji upućen zahtjev za odlaganje primjene odredbi metodologija koje propisuju fakturisanje po ugovorenoj snazi, zbog nespremnosti kupaca da se prilagode novim rješenjima.

To je, kako je naveo, rezultiralo zaključivanjem malog broja ugovora o priključenju na distributivni sistem.

“Nova rješenja podstiču racionalizaciju i plansku potrošnju struje”

Medenica je rekao da je zahtjev za odlaganje upućen i zbog činjenice da se radi o značajnoj novini za korisnike sistema koja zahtijeva sposobnost realnog planiranja i projektovanja buduće potrošnje.

“Kako je cilj novih metodologija ostvarivanje pozitivnih efekata i za kupce i za elektroenergetski sistem, ocijenjeno je da je neophodno omogućiti period prilagođavanja radi obezbjeđenja uslova za adekvatnu primjenu ovih metodologija”, objasnio je Medenica.

Prema njegovim riječima, metodologijama je, u dijelu obračuna angažovane snage primijenjeno novo rješenje koje se sastoji u tome da se angažovana (izmjerena) snaga kupaca priključenih na prenosni ili distributivni sistem upoređuje sa ugovorenom snagom. Nova metodološka rješenja podrazumijevaju da cijene po kojima kupci plaćaju korišćenje sistema zavise od odstupanja ostvarene snage u odnosu na snagu koju će, prema svojim potrebama, ugovoriti sa operaterima sistema.

“Predviđene su veće cijene za kupce koji odstupaju od svojih planiranih snaga, što znači da će koristi od primjene ovih odredbi osjetiti svi kupci koji ne odstupaju drastično od snaga koje su ugovorili, kao i operatori sistema. Metodologijama je propisano da ukoliko je izmjerena snaga iznad okvira dozvoljenih odstupanja za više od deset odsto, ta razlika se plaća po dvostruko većoj cijeni, odnosno ako je izmjerena snaga manja od ugovorene za više od 20 odsto, naplaćuje se 80 odsto ugovorene snage”, rekao je Medenica.

Navodi da ova rješenja zahtijevaju da kupci prilikom zaključivanja ugovora realno sagledavaju i planiraju potrebe za električnom energijom i snagom, kako bi se odstupanja izmjerenih od ugovorenih snaga svela, po mogućnosti, u dozvoljene granice.

“Novim metodološkim pristupom se utiče na promjenu odnosa kupaca prema potrošnji električne energije, na način što se podstiče racionalizacija i planska potrošnja električne energije, čime se ujedno utiče na optimizaciju i efikasnije upravljanje sistemom od strane operatera“. U periodu do početka primjene metodologija u ovom dijelu, operetor distributivnog sistema treba da intenzivira komunikaciju sa kupcima u cilju njihovog informisanja, boljeg razumijevanja novih rješenja i mogućnosti njihove primjene”, kazao je Medenica.

On napominje da se navedene promjene trenutno odnose samo na kupce kod kojih se snaga mjeri (oko 2000 kupaca ), dok se za naredni period predviđa implementacija istih principa i na ostale kupce.

Primjena metodologija već je bila jednom odložena, na zahtjev Privredne komore. Primjena je, umjesto 1. januara počela 1. aprila.

Neće biti diskriminacije kupaca

Na pitanje da li se metodologijama favorizuju energetske kompanije na štetu kupaca , Medenica je odgovorio da se one zasnivaju na principima ravnoteže interesa operatera i kupaca , transparentnog i nepristrasnog utvrđivanja cijena, stvaranja povoljnih uslova za investiranje u sistem, podsticanje energetske i ekonomske efikasnosti i obezbjeđivanja održivosti sistema.

“Na taj način se omogućava optimizacija, efikasnije upravljanje i planiranje razvoja sistema, sigurnije obezbjeđivanje utvrđenog regulatornog prihoda, planiranje potrošnje i racionalniji zahtjevi korisnika sistema čime se izbjegavaju nepotrebne investicije u infrastrukturu i nastanak većih troškova njenog održavanja, što direktno utiče na smanjenje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena po tom osnovu”, kaže Medenica.

Operaterima se, dodaje, utvrđuje prihod na bazi opravdanih troškova i transponuje se na korisnike sistema po modelu koji se bazira na troškovima koje pojedine grupe kupaca čine tom sistemu, tako da ne postoji mogućnost diskriminatornog odnosa prema pojedinim kupcima, bilo da se radi o naplati aktivne energije ili snage. Kaže da je prilikom kreiranja regulatornog okvira konsultovana praksa evropskih i zemalja u regionu.

Bonus video: