Obuka za ugostiteljska zanimanja za 50 nezaposlenih

Obuka je besplatna za kandidate a dobiće i 300 eura naknade mjesečno
1326 pregleda 1 komentar(a)
Sa prezentacije programa
Sa prezentacije programa

Pokrenut je program "Znanje i vještine u funkciji veće zapošljivosti u ugostiteljstvu" u kojem će biti izabrano 50 mladih nezaposlenih koji će biti na četveromjesečnoj obuci za zanimanja u ugostiteljstvu.

Program sporovode Hotelsko edukativni centar HEC iz Miločera, kompanija HR Partners i Seven Stairs Hospitality Centar u sklopu programa Evropske komisije i uz podršku Ministarstva finansija i Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Kandidati se mogu prijaviti preko sajta hrpartners.me do kraja marta kada će biti izabrani kandidati koji će ići na obuku za zanimanja poput konobar, barmen, poslastičar, pica majstor, kuvar, pekar,... Predviđena je stručna obuka u HEC Miločer kao i praktična obuka kod poslodavaca.

Kandidatima će biti pokriveni troškovi smještaja i ishrane, a dobiće i naknadu od 300 eura mjesečno, po 150 eura iz budžeta projekta i 150 od poslodavca.

Na kraju obuke polaznici će dobiti sertifikat o stručnoj osposobljenosti za novo zanimanje i mogućnost da dobiju ugovor sa poslodavcem. Svi nezaposleni se mogu prijaviti bez obzira na sadašnje zanimanje i nivo obrazovanja.

Cilj programa je da najmanje 25 kandidata nakon obuke nađe posao.

Izvršni direktor HEC-a Zlatibor Milić kazao je da godina ukazuju da su poslovi u ugostiteljstvu atraktivni i perspektivni na crnogorskom tržištu.

Izvršna direktorica Seven Stairs Hospitality Centra Nina Maliković, kazala je da je zadatak SSH centra da obezbijedi procjenu kandidata i "soft skills" obuke za najtraženije poslovne vještine u ugostitelstvu. To predstavlja, kako je navela, dodatak stručnoj, standardnoj obuci koji ne produžava vrijeme trajanja projekta već se dešava paralelno sa stručnom obukom.

Direktorica razvoja u agenciji za zapošljavanje u razvoj ljudskih resursa HR Partners Mirjana Maslovar, pozvala je zainteresovane poslodavce i kandidate da se mogu prijaviti do kraja marta, a da sama obuka počinje početkom aprila i traje do jula 2020. "Sretstvima projekta su pokrivene sve glavne aktivnosti: Program obuke je besplatan za kandidate, uključujući smještaj, ishranu i plaćenu praksu, dok je učešće poslodavaca takođe svedeno na minimalna finansijska ulaganja", kazala je Maslovar.

Bonus video: