Od 1.500 radnih mjesta u Vladi „prave“ 12.000

Boškovićev resor se poziva na Zavod da je “novozaposlenih” od početka godine 12.204, ali to ne znači i da su nova radna mjesta
0 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Boris Pejović
Predrag Bošković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.11.2014. 20:52h

Otvorili smo ove godine skoro 12.000 radnih mjesta, izjavio je ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković nakon sjednice Socijalnog savjeta prošle sedmice.

On je to kazao odgovarajući na novinarsko pitanje da prokomentariše izvještaj Svjetske banke da ekonomski rast od tri odsto nije uticao na blagostanje građana i otvaranje novih radnih mjesta u Crnoj Gori.

Međutim, podaci Monstata pokazuju da je prosječan broj zaposlenih u periodu januar-septembar ove godine iznosio 174.156 i da je bio za svega hiljadu i po veći nego u istom periodu prošle godine.

Prosječan broj nezaposlenih u ovom ovogodišnjem periodu iznosio je 32.916 i u odnosu na isti period lani je povećan za 1.381. Dakle, broj zaposlenih je povećan za 0,9 odsto, a broj nezaposlenih za 4,4 odsto.

Na pitanje “Vijesti” na koji način su došli do brojke od 12.000 otvorenih radnih mjesta iz Ministarstva su odgovorili da su to podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG) na osnovu povratnih informacija dobijenih od poslodavaca.

“Poslodavci su dužni da ZZZCG obavijeste o zasnivanju radnog odnosa sa nezaposlenim osobama u roku od pet dana od zasnivanja radnog odnosa, na dan 27. oktobar 2014. godine sa evidencije ZZZCG zaposleno je 12.204 osoba. Od ukupnog zapošljavanja oko 60 odsto se odnosilo na novootvorena radna mjesta, dok se preostali dio odnosio na upražnjena radna mjesta”, saopšteno je iz Ministarstva.

Na sajtu Zavoda u izvještaju od 27. oktobra piše da je broj “novozaposlenih” od početka godine 12.204. Međutim, u izvještajima taj termin znači svi zaposleni u tom periodu po svim vrstama radnih ugovora. To znači da nije riječ o novim radnim mjestima koji će povećati zaposlenost i smanjiti nezaposlenost, kao i što pokazuju podaci Monstata.

Dakle, više je riječ o jezičkim nego o matematičkim razlikama. Marketinški lijepo zvuči da je “otvoreno 12 hiljada radnih mjesta”, ali je to ipak daleko od istine.

Od ovog ukupnog broja zaposlenja 20 odsto se odnosi na osobe sa visokom stručnom spremom, 44 odsto na osobe sa srednjom stručnom spremom i oko 36 na osobe bez kvalifikacija.

Još 14.000 i Đukanović “ispuni obećanje”

Tokom četvorogodišnjeg mandata otvorićemo 40.000 radnih mjesta. Držite nas za riječ, a bićemo u prilici da o tome razgovaramo na ovom istom mjestu, kazao je premijer Milo Đukanović prije dvije godine u Nikšiću kada je tražio podršku birača za svoj sedmi mandat.

To je ponovljao tokom kampanje, ali i u Skupštini na poslanička pitanja je pritom izbjegavao da jasno kaže da nije riječ o novim radnim mjestima već o redovnim zaposlenjima preko Zavoda.

Prema podacima Zavoda, prošle godine je bilo 14.646 zapošljavanja preko njih, a ove godine do sada 12.204.

To znači da je od kada je Đukanović preuzeo sedmi mandat ukupna brojka 26.856.

Premijeru Đukanoviću neodostaje još manje od 14 hiljada da bi došao da svojih 40 hiljada “otvorenih radnih mjesta”.

Bonus video: