Od 1. jula reorganizacija Poreske uprave: Bolji rezultat i sa manje službenika

Budući sektora za ljudske resurse pratiće učinka pojedinačnih službenika i zasebnih organizacionih cjelina Poreske uprave
116 pregleda 4 komentar(a)
Poreska uprava, Foto: Zoran Đurić
Poreska uprava, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.06.2017. 19:54h

Prema novoj sistematizaciji Poreska uprava imaće deset radnika manje nego sada, ali očekuju da će se povećati efikasnost, naplata državnih prihoda a smanjiti poreski dug.

“Poreska uprava sa oko 600 službenika prati poslovanje i naplaćuje poreske prihode od preko 45 hiljada poreskih obveznika pravnih i fizičkih lica, ostvaruje ukupnu bruto naplatu od nešto manje od milijardu eura na godišnjem nivou, pa ulaganje u kadrovsko jačanje ovog organa smatramo u potpunosti svrsishodnim sa stanovišta zaštite javnog interesa i jačanja državne administracije u korist svih građana Crne Gore”, naveli su “Vijestima” iz Poreske uprave na čijem čelu je Miomir M. Mugoša.

Naglasili su da su sinergijom svih svojih službi, koja je rezultirala kontinuiranom uspješnom naplatom prihoda, zaslužili dalju podršku Vlade Crne Gore i svih građana kako bi nastavili jačanje poreske discipline i unapređenje poslovnog ambijenta uz internu reformu i reorganizaciju.

Navele su da se predložene izmjene organizacione strukture Poreske uprave planiraju već dvije godine uz detaljnu analizu postojećih kapaciteta, nedostataka i potreba, uz monitoring i podršku međunarodnih eksperata za poresku politiku i administraciju iz Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Poreska policija nije predviđena, ali kažu da njeni inspektori uspješno rade i taj posao

“Novi pravilnika ne predviđa povećanje broja izvršilaca u Poreskoj upravi, već smanjenje za čak deset radnih mjesta, što je u skladu sa Strategijom fiskalne konsolidacije Vlade Crne Gore i planiranom reformom državne administracije. To znači da će kreiranje novih organizacionih jedinica biti omogućeno prerasporedom radnih mjesta iz već postojećih organizacionih cjelina u kojima je zaključeno da postoji veći broj izvršilaca nego što radno opterećenje u istima zahtijeva, na osnovu detaljne analize svakodnevnih radnih zadataka pojedinačnih službenika. Na taj način obezbijediće se veća efikasnost i iskorišćenost radnih kapaciteta ljudskih resursa u postojećim organizacionim cjelinama, ali i bolja funkcionalnost poreskog organa zahvaljujući novoosnovanim organizacionim jedinicama”, sopšteno je iz Poreske uprave.

Oni su naveli da je u protekle dvije godine 49 službenika prekinulo radni odnos u Poreskoj upravi zbog odlaska u penziju, tehnološkog viška i smrti, od čega će nakon prvog jula 10 radnih mjesta biti ukinuto.

“Planiranom reorganizacijom Poreske uprave niti će biti povećan broj sistematizovanih radnih mjesta niti će se narušiti principi predviđeni Vladinom Strategijom fiskalne konsolidacije i planom reforme javne uprave”, saopšteno je iz Poreske uprave.

Izmjenama Pravilnika predviđeno je formiranje 11 novih organizacionih cjelina: područna jedinica Kotor sa ekspoziturom Tivat, ekspoziture Gusinje, Petnjica i Tuzi, sektor za ljudske resurse, sektor za velike poreske obveznike, odjeljenja za planiranje, izvještavanje i reformu poreskog sistema, za upravljanje rizicima i za unutrašnju kontrolu i integritet, kao i odsjeci za upravljanje poreskim dugom i centralizovanu prinudnu naplatu i za elektronske poreske prijave.

“Osnivanje svake pojedinačne organizacione cjeline planirano je po uzoru na najbolju međunarodnu praksu i organizaciju poreskih uprava regiona i EU, a cijeneći potrebe prepoznate tokom dosadašnjeg rada Poreske uprave i to sve upravo radi povećanja efikasnosti poreskog organa u naplati prihoda, pružanju usluga i saradnji sa poreskim obveznicima, ali i sankcionisanju neregularnog poslovanja”, naveli su iz ove institucije, navodeći da će ove promjene donijeti mnoge benefite državi, ali i poreskim obveznicima.

Posao budućih sektora za ljudske resurse biće praćenje i evaluaciju učinka pojedinačnih službenika i zasebnih organizacionih cjelina, definisanje i implementaciju sistema objektivnog nagrađivanja i napredovanja zasnovanog na učinku, ulaganje u profesionalni razvoj službenika i stvaranje kvalitetnih kadrova u Poreskoj upravi sposobnih za sprovođenje reforme i rješavanje zadataka koji će postajati još zahtjevniji s pristupanjem Crne Gore zemlje Evropskoj uniji.

Kako su naveli, taj sektor je neophodan jer zaposleni predstavljaju osnovni i najvažniji resurs u radu Poreske uprave a njeni službenici moraju posjedovati najveći stepen posvećenosti, stručnosti i profesionalizma.

“Formiranje Odjeljenja za unutrašnju kontrolu predviđeno je u skladu sa Zakonom o poreskoj administraciji, Akcionim planom za suzbijanje sive ekonomije i Zaključkom Vlade, kao neophodan segment za obezbjeđenje kvaliteta u funkcionisanju PU i kontroli zakonitosti rada svih organizavionih cjelina i pojedinačnih službenika PU. Odjeljenje za upravljanje rizicima predviđeno je u skladu sa Akcionim planom za suzbijanje sive ekonomije i brojnim preporukama međunarodnih partnera, a naročito Evropske komisije, Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda nakon izvršene TADAT ocjene stanja u Upravi, imajući u vidu da se program obezbjeđenja poštovanja poreskih propisa zasniva upravo na efikasnom upravljanju rizicima, što podrazumijeva analizu, prepoznavanje i tretman rizičnih poreskih obveznika na koje treba usmjeriti fokus aktivnosti radi postizanja maksimalnih rezultata u kontroli i naplati poreza uz dostupne resurse”, saopšteno je iz Poreske uprave.

Do sada je poslovna jedinica iz Budve bila nadležna i za Kotor i Tivat, ali je zbog značajnog povećanja broja privredno jakih obveznika s visokim poreskim potencijalom Tivtu i Kotoru, kao i započetih i najavljenih investicionih projekata u Bokokotorskom zalivu, predviđeno formiranje posebne ekspoziture za Kotor i Tivat.

Poreska policija nije predviđena novim pravilnikom jer nje nema u sadašnjem zakonu, ali iz Poreske uprave navode da njeni inspektori uspješno obavljaju i ove poslove kao i da imaju dobro saradnju sa Upravom policije i tužilaštvo u suzbijanju nelegalnih aktivnosti.

Formiraju novi odsjek koji treba da smanji dugove za porez

Aktom o sistematizaciji predviđeno je formiranje novog odsjeka za upravljanje poreskim dugom kako bi se obezbijedi efikasan mehanizam za smanjenje već nastalog poreskog duga, te da spriječi dalje akumuliranje novih zaostalih poreskih obaveza.

Sadašnji poreski dug narastao je na 800 miliona eura, a kroz program reprograma obuhvaćeno je 185 miliona.

“Početkom godine sačinili smo Plan za upravljanje poreskim dugom, koji sadrži čitav set mjera, od unapređenja procedura naplate u područnim jedinicama, preko uvođenja sistema za odloženo plaćanje poreza (realizovanog kroz Zakon o reprogramu) do definisanja sistema za otpis potraživanja kod kojih ne postoji nikakva mogućnost naplate. Za kontinuiranu realizaciju ovog Plana i praćenje rada područnih jedinica i centralizovanu prinudnu naplatu poreza biće zadužen upravo novoplanirani odsjek”, saopšteno je iz Poreske.

Ekspoziture za Gusinje, Petnjicu i Tuzi

Poreska uprava dužna je da u svakoj opštini, bez obzira na njenu veličini ima ekspozituru.

“Ekspoziture Gusinje i Petnjica, u novoosnovanim opštinama, kao i u Tuzima, koje će uskoro dobiti status opštine, predložene su nacrtom novog akta o sistematizaciji imajući u vidu da je Poreska uprava u obavezi da ima svoje ekspoziture u svakoj opštini na teritoriji cijele države, ali i cijeneći značaj postojanja poreskog organa za kvalitetno pružanje usluga obveznicima i kontrolu regularnosti rada”, saopšteno je iz Poreske.

Bonus video: