Od 2018. rast PDV-a, novo povećanje akciza na cigarete...

Za pokriće svih troškova u narednoj godini nedostajaće oko 295 miliona eura
32 komentar(a)
Vlada CG, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Vlada CG, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Ažurirano: 14.11.2017. 18:12h

Vlada naredne godine neće smanjivati plate i otpuštati zaposlene u javnom sektoru, odmrznuće penzije, povećaće opštu stopu PDV -a sa 19 na 21 odsto, izdvojiće više novca za obrazovanje i nauku, kapitalna ulaganja u sjeverni region, podršku preduzetništvu...saopšteno je danas na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen Predlog zakona o budžetu za 2018. godinu.

Budžet za narednu godinu je projektovan na dvije milijarde eura i na nivou je ovogodišnjeg. Budžetski deficit biće 116,2 miliona eura (2,64 odsto BDP-a) i on je prepolovljen u odnosu na ovogodišnji.

Na konferenciji za medije u Vili Gorica bilo je osam ministara ( finansije, ekonomija, rad, zdravstvo, turizam, poljoprivredni razvoj, nauka i obrazovanje).

Za pokriće svih troškova u narednoj godini nedostajaće oko 295 miliona eura što je znatno manje u odnosu na ovogodišnjih 455 i to smanjenje je prevashodno zbog toga što će nastaviti da se primjenjuju mjere iz sanacionog plana koji je usvojen krajem prošle godine. Te mjere uključuju od 1. januara 2018. godine povećanje opšte stope poreza na dodatu vrijednost sa 19 na 21 odsto, novo povećanje akciza na cigarete... Manje će novca pozajmiti i iz razloga što je Vlada već ove godine povećala akcize na mineralna ulja i cigarete, smanjila plate u javnom sektoru ...

Povećanje PDV -a uticaće pad životnog standarda stanovništva je će imati veće račune za struju, vodu, telefon,komunalije, svih namirnica ( izuzev osnovnih na koje se zadržava niža stopa PDV -a, a veća stopa PDV -a uticaće i na poslovanje privrede. Jedino će u povlašćenom položaju biti hoteli sa 4 i više zvjezdica koji će plaćati PDV po stopi od sedam odsto za svoje ugostiteljske usluge.

Ministar finansija Darko Radunović izbjegao je da odgovori na pitanje zašto će 15 počašćenih hotela plaćati PDV od sedam odsto, dok će ostatak privrede iz te djelatnosti plaćati 21 odsto.

On je ponovio raniji stav da zadržavaju niži PDV na sedam odsto na osnovne životne namirnice, kao i da sa stopom PDV -a od 21 odsto ostajemo konkurentni i da se ne dovodi privredu u nezavidan položaj.

“To povećanje je važno za fiskalnu konsolidaciju.Taj porez ravnomjerno sve opterećuje. Radovao bih se ako u 2019. godini, zahvaljujući efektima konsolidacije, govorili o smanjenju PDV -a” kazao je Radunović koji je najavio suficit budžet od 4,4 odsto BDP -a u 2020. godini.

Ministar je kazao da je planiran oda se u narednoj godini prihoduje od poreza 1,08 milijardi eura što je 142 miliona više ovogodišnjeg plana.Od doprinosa se očekuje 511,5 miliona, odnosno, 19 miliona više nego ove godine.

“Zadržali smo troškove bruto zarada na skoro istom nivou kao i u 2017. (planirane su u iznosu od 439,5), zaustavili smo rast rashoda za službena putovanja, smanjili smo troškove kamata. Uz to, povećali smo planirane izdatke za penzije za 15 miliona eura redovnog usklađivanja penzija u 2018. godini. Povećanje penzija je 3,6 odsto na godišnjem nivou” kazao je Radunović.

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar poljoprivrede Milutin Simović rekao je da je budžet kreiran, između ostalog, u cilju jačanja stabilnosti javnih finansija, povećanja konkurentnosti i razvoja ekonomije.

“Budžet obezbjeđuje redovnost isplata svih vrsta socijalnih davanja, penzija, očuvanje postojećeg nivoa zarada zaposlenih u javnom sektoru. Osim toga, u cilju dodatnog doprinosa afirmaciji i promociji izuzetnih vrijednosti i rezultata u oblastima od posebnog značaja za društvo, kakve su obrazovanje i zdravstvo, Vlada je obezbijedila poseban fond za nagrade zaposlenim u ovim oblastima” kazao je Simović.

Predlogom budžeta je predviđeno da se potroši 210 miliona na izgradnj uautputa, kapitalni budžet biće 287 miliona eura, tekući budžet 850 miliona,budžet državnih fondova 666 miliona.

Vukićević: Isplativo je da se MA restrukturira

Pomoćnik ministra finansija Nikola Vukićević je, u odgovoru na pitanje da li se priprema lex specijalis za Montenegro airlines (ME) rekao da se razmatraju dvije opcije i da argumenti idu ka tome da je ekonomski isplativo da se MA restrukturira.

"Druga opcija manje izvjesna, ali koja se ne isključuje, je da kompanija ide u insolventnost sa svim negativnim konsenkvencama koje to podrazumijeva. Puno isplativije je zadržati jedan od najznačajnijih sistema u državi. To će zahtijevati određeni novac, odnosno, restrukturiranje koje nijesmo kvalifikovali budžetom za narednu godinu", objasnio je Vukićević.

On je rekao da se Crnogorska plovidba nalazi u velikim problemima i da je moguće da država opet izmiruje rate za kupljene brodove (kao i ove godine), jer bi u suprotnom sve garancije koje je dala Vlada došle na naplatu.

Dodao je da je procijenjeno da će Barska plovidba moći sama da vraća kreditne obaveze naredne godine. Ove godine za ta dva državna preduzeća Vlada je izmirila sve kredite.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić je, odgovarajući na pitanje da li predloženim budžetom planiran otkup akcija A2A, kazala da je predlogom zakona definisano "da će tokom naredne godine biti definisan model realizacije put opcije iz akcionarnog ugovora između države i A2A po pitanju EPCG".

"Nakon toga, Vlada će definisati i predložiti adekvatne mjere Skupštini na dalju proceduru. Mi smo tekstualnim dijelom budžeta ostavili prostora da onog trenutka kad budemo znali jasno opredjeljenje scenarija isplate put opcije da Vlada to može dalje predložiti Skupštini", rekla je Sekulić.

Bonus video: