Od danas ponovo trgovina akcijama Zetatransa

Slovenci nijesu dostavili traženu dokumentaciju zbog čega se ukida privremena suspenzija trgovine akcijama
1640 pregleda 2 komentar(a)
Slovenci bi nižu cijenu za male akcionare: Zetatrans, Foto: Savo Prelević
Slovenci bi nižu cijenu za male akcionare: Zetatrans, Foto: Savo Prelević

Akcijama špediterske kuće Zetatrans od danas se ponovo može trgovati na Montenegroberzi, jer je istekao desetodnevni rok privremenog prekida kupoprodaje koji je berza odobrila zbog iskazane namjere Pošta Slovenije da preuzme podgoričku kompaniju.

Pošta Slovenije, koja je tražila privremeni prekid trgovine dionicama Zetatransa nije Komisiji za tržište kapitala dostavila svu traženu dodatnu dokumentaciju, zbog čega regulator još nije dao saglasnost za objavljivanje prospekta i cijene u postupku preuzimanja.

“Nema još tražene dopune elaborata”, rečeno je “Vijestima” iz Komisije za tržište kapitala zbog čega privremena suspenzija trgovine akcijama Zetatransa ne može biti produžena nekom novom odlukom regulatora.

Od 15. novembra do ponedeljka 25. novembra cijena dionica Zetatransa porasla je oko 20 odsto i zadržala se (nakon prekida trgovine od strane uprave berze), na prosječnom nivou od oko 1,09 eura.

Slovenci su privremeno stopirali trgovinu, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, da prilikom preuzimanja Zetatransa ne bi platili višu cijenu akcija zainteresovanim prodavcima među manjinskim akcionarima.

U postupku preuzimanja akcija kompanije u Crnoj Gori, prema zakonskim pravilima, minimalna ponuđena cijena mora biti ona koja je posljednja bila na berzi, a može i biti viša, ako to novi strateški investitor odluči.

Advokatica Pošta Slovenije Anja Komnenić nije mogla reći “Vijestima” juče koju su cijenu njeni klijenti planirali da ponude manjinskim akcionarima Zetatransa, u postupku preuzimanja, sve dok regulator ne donese rješenje.

“Čeka se rješenje Komisije. Tada će biti poznata cijena u postupku preuzimanja”, objasnila je Komnenić.

Pošta Slovenije 15. novembra 2019. je obavijestila da je kao povezano lice na posredan način stekla 69,26 odsto akcija Zetatransa, a po osnovu sticanja (13. novembra 2019) 72,13 odsto akcija grupacije “Intereuropa” iz Kopra, dosadašnjeg većinskog vlasnika podgoričke firme. Istovremeno najavili su da će ispoštovati zakonsku obavezu i objaviti ponudu za preuzimanje i ostalih akcija Zetatransa.

Bonus video: