Od iduće godine će biti skuplji cigarete i alkoholna pića

Ministarstvo finansija radi na nacrtu izmjena Zakona o akcizama. Ako predlog bude usvojen do kraja kalendarske godine, vjerovatno neće stupiti na snagu od 1. januara 2013
50 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2012. 22:13h

Pomoćnik ministra finansija Biljana Šćekić najavila je sinoć skore izmjene Zakona o akcizama, prema kojima će 2013. godine biti povećanje akcize na cigarete i alkoholna pića. Povećanje akcize imaće, sasvim izvjesno, za posljedicu rast maloprodajnih cijena ovih proizvoda, samo je još neizvjesno da li će cijene porasti u prvom kvartalu (januar-mart) ili u drugom kvartalu naredne godine (april-jun).

Cijene cigareta i alkoholnih pića povećane su u januaru prošle i ove godine.

“Vijesti” saznaju u Ministarstvo finansija da se trenutno radi na nacrtu izmjena Zakona o akcizama, a ukoliko se taj predlog u parlamentu i usvoji do kraja kalendarske godine on vjerovatno neće stupiti na snagu od 1. januara iduće godine.

TV Vijesti, Daniela Vranković

“Za nekoliko mjeseci planiramo da odgodimo njegovu primjenu jer 1. januara stupaju na snagu izmjene i dopune Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda sa posebnim označavanjem cigareta. Ne bi željeli da se početak primjene ta dva nova zakona podudari”, objašnjeno je “Vijestima” nezvanično iz Vlade.

U Vladi, naime, žele da se crnogorske nove akcize za duvanske proizvode usaglase i sa drugim državama regiona.

Od 1. januara glavna novina na duvanskom tržištu biće fotografije u boji na paklicama cigareta što je, do sada, bila praksa samo u pojedinim zemljama EU. Te slike pokazivaće posljedice štetnosti duvana, kao što su bolesti grla i pluća, a i sada se pojavljuju na tržištu.

Novim propisom biće preciznije određene nadležnosti tokom nadzora pojedinih inspekcija (sanitarna, tržišna, zdravstvena, turistička), kao i novčane kazne za pravna lica, preduzetnike i fizička lica.

Galerija

Bonus video: