Od Marovića traže još 430.000 eura poreza

Specijalno tužilaštvo je prije pola godine, u oviru istrage oko navodnih višemilionskih prevara, blokiralo tada osim imovine “Property investment” i još tri povezane firme, koje je navodno kontrolisao Marović i Ilinčićeva
82 pregleda 0 komentar(a)
Property investments, Foto: Studentvilage
Property investments, Foto: Studentvilage
Ažurirano: 30.08.2016. 05:55h

Zbog poreskog duga od 434.000 eura, država je stavila hipoteku na zemljišni kompleks od 9.500 kvadrata u Lučicama, vlasništvo firme “Property investments”.

Prethodno je hipoteku stavila i Hipo Alpe Adria banka na ime kredita od pet milion eura, koji je dala firmi da bi od mještana kupila zemlju.

Nakon što punih osam godina pokušava da naplati porez na imovinu, koji je premašio 400.000 eura, i Opština Budva je upisala hipoteku na imovinu firme iza koje navodno stoji nekadašnji drugi čovjek DPS-a Svetozar Marović i njegova nekadašnja savjetnica Olivera Iličnić.

Šapu na zemlju stavilo je još početkom februara Specijalno tužilaštvo, na čiju preporuku je Viši sud u Podgorici donio privremenu mjeru zabrane otuđenja i prodaje, kao jednu mjeru garancije.

“Hipoteku u ukupnom iznosu od 434.139,19 eura u korist Crne Gore, na osnovu zaključka o obezbjeđivanju poreskog potraživanja“, upisano je kao teret u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine.

Specijalno tužilaštvo je prije pola godine, u oviru istrage oko navodnih višemilionskih prevara, blokiralo tada osim imovine “Property investment” i još tri povezane firme, koje je navodno kontrolisao Marović i Ilinčićeva.

Pod blokadom se našla i susjedna parcela od 9.000 kvadrata u Lučicama, vlasništvo firme “Adritic investments”, sestre firme “Property investments”, kao i 35.000 kvadrata zemlje na lokalitetu Velje ploče u Budvi, kojom gazduje firma “Good location properties”.

Teret je upisan i na bar 2.500 da kvadrata na samoj bečićkoj plaži i poslovni objekat na Svetom Stefanu firme “Fifth avenue”.

Mreža firmi povezanih sa Marovićem su među najvećim poreskim dužnicima.

Osim duga “Property investment” koji državi i Opštini duguje gotovo 900.000 eura, nadležni na ime poreskog duga od firme “Good location properties” potražuju oko 850.000, a od firme “Adritaic investments” oko 100.000.

Od četiri firme koje su se našle pod tužilačkom istragom, jedini uredni platiša poreza je kompanija “Fifht avenue”.

Marović je priznao da je bio na čelu budvanske kriminalne grupe, koja je oštetila opštinsku kasu za više desetina milliona eura.

On je sa Specijalnim tužilaštvom potpisao dva sporazuma u okviru osam korupcionaških afera koje mu se stavljaju na teret.

Po jednom, obavezao se da će odležati 30 mjeseci u zatvoru i uplatiti 50.000 eura u humanitarne svrhe. Drugim sporazumom je pristao na dodatnu zatvorsku kaznu od 20 mjeseci, da državu obešteti sa 1,1 milion i uplati još 50.000 eura u dobrotvorne svrhe.

Bonus video: