Od Meljina traže 11,3 miliona, za sada priznato 108 hiljada

Stečajni upravnik nije prihvatio kao razlučna potraživanja IBM banke u stečaju u iznosu nešto većem od pet miliona eura i Atlas banke u iznosu od 4,82 miliona. Razlučni povjerioci u stečajnom postupku namiruju svoja potraživanja nad imovinom koja ne ulazi u stečajnu masu
1944 pregleda 0 komentar(a)
Bivša direktorka pokrenula stečaj: Meljine, Foto: Slavica Kosić
Bivša direktorka pokrenula stečaj: Meljine, Foto: Slavica Kosić

Ukupno prijavljena potraživanja za kompleks Meljine u stečaju iznose oko 11,3 miliona eura, a stečajni upravnik Saša Zejak za sada je priznao nešto više od 108 hiljada eura.

Zejak je kao osnovana prihvatio potraživanja bivše direktorke Olivere Elez Mihailović u iznosu od 19.040, 28 eura, Poreske uprave (PU) u iznosu od 88.913 eura i Atlas banke u iznosu od 603,5 eura.

U Privrednom sudu juče je održan prvi sastanak povjerilaca u stečajnom postupku koji se vodi za kompleks Meljine kojim gazduje Atlas grupa biznismena Duška Kneževića, ali nije bilo uslova da se formira odbor povjerilaca. To iz razloga što se na ročištu nijesu pojavili bivša direktorica Olivera Elez Mihailović i predstavnik PU.

Zejak je juče objasnio da su pojedini povjerioci promašili adresu sa svojim prijavama, poput Elektroprivrede koja je prijavila 192.323 eura i Montefarma sa potraživanjem od 554.692 eura, jer se njihova potraživanja odnose na bolnicu Meljine, a ne na kompleks Meljine, koji je posebno društvo i vlasnik bolnice.

Stečajni upravnik nije prihvatio kao razlučna potraživanja IBM banke u stečaju u iznosu nešto većem od pet miliona eura i Atlas banke u iznosu od 4,82 miliona. Razlučni povjerioci u stečajnom postupku namiruju svoja potraživanja nad imovinom koja ne ulazi u stečajnu masu.

Stečajni sudija Privrednog suda Milica Vlahović dobila je da vodi stečajni predmet za Meljine kompleks, koji je odlukom Apelacionog suda prethodno oduzet predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću.

Jovaniću je predmet oduzet nakon što je Apelacioni sud prethodno dva puta rušio njegove odluke o pokretanju stečaja nad tom kompanijom.

Jovanić je tri puta donosio odluku o pokretanju stečaja, ali nakon što su iz Atlas grupe podnijeli protiv njega krivičnu prijavu, on je i sam smatrao da treba da bude izuzet iz ovog predmeta što je Apelacioni sud u konačnom i odlučio. Pred Apelacionim sudom u toku je treća žalba na odluku o pokretanju stečaju u toj firmi.

Pokretanje stečaja tražila je Mihajlović Elez jer nije mogla da naplati svoje bruto zarade u iznosu od 19.040,28 eura, a koje se odnose na period od oktobra 2016. do juna 2018. godine.

Privredni sud je ranije utvrdio da su računi dužnika bili “u blokadi za iznos od 357.444,93 eura, u periodu dužem od 800 dana neprekidno”, te da su postojali razlozi za pokretanje stečaja. Naredno ročište za ispitivanje potraživanja zakazano je za 26. mart

Bonus video: