Od prijetnji do kapitulacije pred Kinezima

Najodgovorniji u državi često mijenjali izjave o auto-putu.
7339 pregleda 19 komentar(a)
Gradnja kasni i bez problema sa petljom, dio radova još nije ni ugovoren, Foto: Boris Pejović
Gradnja kasni i bez problema sa petljom, dio radova još nije ni ugovoren, Foto: Boris Pejović

Ako CRBC bude uporan da gradnja petlje Smokovac nije njihova obaveza, onda postoji međunarodna komisija koja se bavi time. Ako ni to ne bude dalo rješenje idemo na arbitražu, kazao je u oktobru 2017. godine predsjednik Vlade Duško Marković, komentarišući situaciju sa petljom Smokovac i odluku glavnog izvođača radova CRBC-ija da je neće graditi jer nije navedena u ugovoru, niti je njen trošak dio ugovorene cijene od 809 miliona eura.

Od prijetnji arbitražom do usvajajući predlog aneksa ugovora i kapitulacije pred kineskim izvođačem prošlo je 19 mjeseci. Vlada je u četvrtak pristala da za prvu fazu petlje, koja omogućuje priključenje Podgorice na auto-put, dodatno plati 30,5 miliona, kao i da odustane od prava da od izvođača zahtijeva obeštećenje za kašnjenje radova. Time je priznala da su njeni sadašnji ili prethodni službenici krivi za kašnjenje. Od objavljivanja ove afere i premijer i ministar saobraćaja Osman Nurković ćute o krivici i odgovornosti.

„Raspravićemo da li je ona sastavni dio ugovora ili nije, ali bez petlje Smokovac nema auto-puta i ona će se raditi. Nesporno je da je ugovorena izrada projekta te petlje, ali da postoje različita tumačenja da li iz ugovora proizilazi i obaveza kineske kompanije CRBC da izrade petlju. Tu se CRBC ne slaže s nama, misle da to nije predviđeno, mi mislimo da jeste“, kazao je tada Marković. Ministar Nurković je krajem septembra 2017. godine kazao da Vlada smatra da je izgradnja petlje ugovorena obaveza CRBS-ija i da je zbog toga formirao komisiju, kao i da Crna Gora ne bježi od arbitraže. On je tada rekao da rok za završetak radova neće biti doveden u pitanje i ako se utvrdi da je CRBC u pravu. “To neće usporiti ukupnu dinamiku i puštanje u upotrebu auto-puta. To ni u kom slučaju nećemo dozvoliti”, obećao je tada ministar Nurković. I bez “nesnalaženja” sa petljom kasnilo bi puštanje u upotrebu auto-puta, jer na mostovima, tunelima i drugim objektima još traju grubi građevinski radovi koji su prema dinamici trebalo da budu završeni prošle godine. Radovi su trebali biti završeni za 60 mjeseci a sada će trajati 77 mjeseci ili 28 odsto duže nego što je trebalo.

Prije afere “petlja”, još od 2014. godine Ministarstvo saobraćaja, na čijem čelu je bio Ivan Brajović, je u svojim dokumentima i saopštenjima navodilo da ugovorena dionica auto-puta ima četiri petlje računajući i ovu na Smokovcu, kao i da je sve spremno i ugovoreno i da će prvi dio auto-puta u Crnoj Gori biti otvoren u maju 2019. godine. Već naredne godine postalo je jasno da projekat nije dobro pripremljen, kao što je obećao Brajović, jer je kineski izvođač glavne građevinske radove počeo sa godinu zakašnjenja. Iz CRBC je tada saopšteno da od crnogorske strane nijesu dobili sve potrebne parametre za projekat ili je njihov kvalitet bio loš, zbog čega glavne radove nijesu mogli početi na vrijeme. Iz Brajovićevog resora tada su to negirali a kašnjenje nazivali “nesnalaženjem kineskog izvođača”.

Da li je izgradnja petlja stvarno bila ukalkulisana u prvobitnu cijenu od 809 miliona eura, kako su prije 19 mjeseci smatrali premijer i ministar, ostala je tajna, jer su i svi bitni komercijalni detalji ovog ugovora i troškovi “strogo povjerljivi”. Nije jasno ni kako je CRBC svoju ranije cijenu za ovaj dio petlje spustio sa 44 na 30 miliona eura i da li su i na čemu napravljene uštede ili je dio poslova iz preračuna izvučen i biće dodijeljen nekom drugom kako bi se prikazao uspjeh u “spuštanju cijene”.

Zbog kašnjenja postoji i druga značajna šteta za državu jer je bilo planirano da već od narednog mjeseca počne naplata putarine, a sada tog prihoda neće biti 17 mjeseci. Prema studijama optimistička očekivanja su da će tokom špica ljetnje sezone dnevni prolazak na ovoj dionici biti 20 hiljada vozila, a u ostalim periodima godine od pet do osam hiljada. Kako se u ovom periodu kašnjenja gube dvije ljetnje sezone, može se zaključiti da bi očekivani prolazak vozila mogao biti od 4,5 do pet miliona vozila. Prema najavama putarina bi mogla da iznosi od 3,5 do 4 eura, pa je očekivani izbubljeni prihod bio između 16 i 20 miliona eura.

U ugovoru je osim petlje zaboravljena i gradnje elektro i vodovodne mreže, kao i prilaznih puteva na ostalim petljama. Moraće posebno i da se ugovora rekonstrukcija i proširenje puta od Mateševa do Kolašina, koji je sada u veoma lošem stanju i ne bi mogao prihvatiti povećanje saobraćaja sa auto-puta. Vlada je već ovlastila Monteput da se zaduži 31,5 miliona kako bi izgradio potrebnu elektromrežu. Za ostali dio zaboravljenih radova nije poznato da li su pronađeni izvođači i koliko bi mogli koštati.

Bonus video: