Odbijen zahtjev SDP-a o predlogu zakon o podsticaju stranih investicija

Šehović je kazao da nema ništa protiv novog zakona o stranim investicijama, ali vjeruje da taj zakon neće u bitnom promijeniti ambijent.
70 pregleda 0 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Arhiva Vijesti
Damir Šehović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.03.2011. 13:21h

Ministarstvo ekonomije nije prihvatilo zahtjeve Socijaldemokratske partije (SDP) da se do kraja oktobra pripremi predlog zakon o podsticaju stranih investicija i da do kraja juna informiše Odbor za ekonomiju, budžet i finansije o preduzetim aktivnostima uz obrazloženje da bi podsticajne mjere bile na štetu domaćih investitora.

Zahtjevi SDP -a čiji je poslanik Damir Šehović predložio da Skupština kroz zaključke zatraži novi zakon sa konkretnim fiskalnim, finansijskim i ostalim podsticajima za privlačenje stranih investicija nijesu danas bili prihvatljivi ni za poslanike DPS iz matičnog odbora tako da je Šehović povukao zaključke kako bi se napravile dalje konsultacije o tom pitanju.

Šehović je objasnio da nema ništa protiv novog zakona o stranim investicijama o kome je započeta rasprava u Skupštini, ali vjeruje da taj zakon neće u bitnom promijeniti ambijent.

"Otvorenost ekonomije i niske poreske stope su dobar podsticaj za strane investitore, ali nijesu dovoljne. Zato su potrebni dodatni podsticaji koji će ovoriti nova radna mjesta, ubrzati razvoj sjevera, zaustaviti migracije", kazao je Šehović na odboru za ekonomiju, budžet i finansije.

Pomoćnik ministra za ekonomiju Goran Šćepanović istakao je da se slaže sa idejom SDP -a, ali da se ipak mora voditi računa o domaćim investitorima.

"Treba da stvorimo dobar poslovni ambijent i za domaće i strane investitore, a ne da donosimo podsticajne mjere za strane investitore. Na taj način bi rušili domaću konkurenciju. Potrebno je donijeti i Strategiju kako o stranim ulaganjima koja će sadžati analizu postojećeg stanja i smjernice za prevazilaženje prepreka koje proisteknu iz analize" objasnio je Šćepanović.

Poslanik DPS -a Zoran Jelić kazao je da je to ozbiljna priča koju treba odložiti kako se ne bi napravila neka greška.

Bonus video: