Odbijena tužba Brkovića protiv OTP banke

Iz Vektre Montenegro tvrdili da Mađari "Jakiću" nijesu isplatili cjelokupni iznos odobrenog kredita
12 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2015. 17:59h

Privredni sud Crne Gore odbio je tužbu Dragana Brkovića koji je pokušao da ospori potraživanje mađarske OTP banke od 81,54 miliona eura prema Vektri Montenegro, kompaniji čiji je on vlasnik, saznaju "Vijesti". Presudu je donijela sudija Privrednog suda Milica Popović.

Brković je kao jedan od povjerilaca svoje matične firme tražio od suda da se ospori potraživanje OTP-a prema Vektri MN.

Tokom maratonskog sudskog postupka punomoćnik Vektre Montenegro više puta je tvrdio da OTP banka nije na račun Vektre Jakić prenijela cjelokupan navedeni iznos odobrenog kredita, već je bez saglasnosti korisnika kredita naplatila kamate, suprotno zakonima.

Zbog toga je od Brkovićevih kompanija u istom sudu pokrenuto više sudskih postupaka.

Iz OTP banke su tvrdili da u konkretnom slučaju nema mjesta primjeni crnogorskog Zakona o platnomprometu jer se radi o mađarskoj banci koja posluje po zakonima u Mađarskoj. OTP se protivio i vještačenju u ovom sporu ističući da ispunjenje ugovora o kreditu ne može biti predmet vještačenja jer to nije finansijsko već pravno pitanje.

Sporu u Privrednom sudu CG prethodilo je po sličnom osnovu suđenje u bivšem bjelopoljskom Privrednom sudu tokom kojeg je druga Brkovićeva kompanija Vektra Jakić pokušala da ospori potraživanje OTP-a.

Bonus video: