Odbor podržao da se krediti u francima obračunaju u eure

Kredite sa valutnom klauzulom vezane za švajcarski frank u Crnoj Gori odobravala je samo Hipo Alpe Adria banka (HAAB) 2007. i 2008. Nakon rasta kursa franka iznosi rata u eurima su u jednom trenutku bili dupliran
2 komentar(a)
Kredite sa valutnom klauzulom vezane za švajcarski frank u Crnoj Gori odobravala je samo Hipo Alpe Adria banka (HAAB) 2007. i 2008. godine. Nakon rasta kursa franka iznosi rata u eurima su u jednom trenutku bili dupliran, Foto: Savo Prelević
Kredite sa valutnom klauzulom vezane za švajcarski frank u Crnoj Gori odobravala je samo Hipo Alpe Adria banka (HAAB) 2007. i 2008. godine. Nakon rasta kursa franka iznosi rata u eurima su u jednom trenutku bili dupliran, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.07.2015. 12:19h

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finasije i budžet jednoglasno je danas podržao predlog poslanika DF-a Nebojše Medojevića da se krediti koji su odobreni sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima obračunaju u eure na dan sklapanja ugovora,odnosno, po kamatnoj stopi od 8,2 odsto na godišnjem nivou.

To rešenje je amandman na predlog zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, koji je Demokratski front predao u skupštinsku proceduru početkom februara ove godine. Tada je predloženo solidarno preuzimanje troškova kursnih razlika na relaciji država, banke i korisnici kredita. Novim amandmanom, Medojević briše solidarno preuzimanje kursnih razlika što je jednoglasno prihvaćeno.

Kredite sa valutnom klauzulom vezane za švajcarski frank u Crnoj Gori odobravala je samo Hipo Alpe Adria banka (HAAB) 2007. i 2008. godine. Nakon rasta kursa franka iznosi rata u eurima su u jednom trenutku bili duplirani. Mnogim korisnicima su glavnice, i pored višegodišnjeg vraćanja kredita, sada u eurima veće nego u periodu kada su ih dobili.

“Imajuti u vidu dramatičnost situacije u kojoj se našao veliki broj građana koji se nalazi u dužničkom ropstvu potrebno je da se brzo interveniše da bi se zaustavile dalje teže posljedice. Imamo primjer da je građanin zbog 100 hiljada kredita izgubio hotel od milion eura, nakon čega je nastupio smrtni slučaj,” kazao je Medojević.

Zoran Jelić (DPS) rekao je da se slažu sa predlogom Medojevića, te da ranije nijesu podržali predlog zakona jer je bilo definisano da država u budžetu ima trošak.

“Ovo je fer ponuda prema banci i slažem se da ovo nije poltikantska pirča,” rekao je Jelić

Bonus video: