Odbor za ekonomiju, finansije i budžet: Usvojiti Predlog zakona o energetici

Poslanik DF Strahinja Bulajić je amandmanom predložio da Operator distributivnog sistema električne energije do 1. januara 2019. godine najmanje 85 odsto potrošača opremi sredstvima savremenog sistema mjerenja
0 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Savo Prelević
Odbor za ekonomiju, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.09.2015. 10:45h

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet predložio je danas parlamentu da usvoji Predlog zakona o energetici.

Članovi Odbora su raspravu o predloženom zakonu obavili prošle sedmice.

Predstavnici Ministarstva ekonomije prihvatili su amandman poslanika Demokratskog fronta (DF), Strahinje Bulajića, koji se odnosi na izmjenu člana 246, stav 2.

Bulajić je amandmanom predložio da Operator distributivnog sistema električne energije do 1. januara 2019. godine najmanje 85 odsto potrošača opremi sredstvima savremenog sistema mjerenja.

Prvobitnim zakonskim tekstom bio je predviđen rok do 1. januara 2020. godine, odnosno 80 odsto potrošača.

"To je interes ne samo Operatora distributivnog sistema nego i potrošača, a mislim da je u skladu i sa nastojanjima koji se odnose na razvoj tržišta", kazao je Bulajić.

Skupština će o Predlogu zakona o energetici najvjerovatnije raspravljati naredne sedmice.

Prilikom rasprave na sjednici Odbora prošle sedmice ocijenjeno je da Predlog zakona o energetici nudi viši stepen zaštite krajnjih kupaca struje, dok su sa druge strane, pojedinim članovima tog skupštinskog tijela bile sporne podsticajne mjere za korišćenje obnovljivih izvora energije i veća nadležnost Regulatorne agencije za energetiku (RAE).

Predlog zakona o energetici je, kako smatraju u Vladi, sistemski i zahtjevan sa aspekta zadovoljavanja evropskih standarda i trasponovanja Trećeg energetskog paketa, kao i zahtjeva tržišta i potrošača po tom pitanju.

Zakonom se nudi viši stepen zaštite krajnjih kupaca električne energije i energenata i bolja informisanost o njihovim pravima, mogućnost da djelatnost snabdijevanja strujom ili gasom obavlja snabdjevač iz članica EU ili energetske zajednice, kao i ograničenja za povećavanje cijena električne energije za male kupce do 2019. godine.

Bonus video: