Odgovor MORT-a nije objavljen po kodeksu

Tokom medijacije pokazalo se da je reagovanje poslato na adrese rubrika društvo i politika, a ne na adresu ekonomije - rubrike u kojoj je objavljen predmetni tekst, niti na adresu glavnog urednika
1 komentar(a)
Branimir Gvozdenović
Branimir Gvozdenović
Ažurirano: 26.11.2016. 21:01h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) podnijelo je žalbu 7. novembra ove godine zbog neadekvatnog objavljivanja odgovora na tekst „Od Brana pravo u firmu sa Kariba“, objavljen u “Vijestima” br. 6664, 10. oktobra 2016. godine na strani 7. i najavljen na naslovnici istog broja.

U MORT-u su smatrali da su u pomenutom tekstu „Ministarstvo održivog razvoja i turizma i ministar Gvozdenović dovedeni u negativan kontekst“, te su Vijestima dostavili reagovanje koje je objavljeno 13. oktobra 2016. godine na strani 12. Ovim je, smatra žalitelj došlo do povrede prava na odgovor, garantovanog Zakonom o medijima Crne Gore (ZoM) i Kodeksom novinara/ki Crne Gore (KNCG).

Tokom medijacije pokazalo se da je reagovanje poslato na adrese rubrika društvo i politika, a ne na adresu ekonomije - rubrike u kojoj je objavljen predmetni tekst, niti na adresu glavnog urednika. Nakon neuspjele medijacije, odlučila sam da u potpunosti usvojim žalbu MORT-a jer smatram da je način na koji je odgovor žalitelja bio objavljen suprotan odredbama KNCG, njegovom načelu 3, odnosno smjernici 3.1.(a) .

U vezi sa predlogom poravnanja kojeg je žalitelj formulisao - “naložiti javno izvinjenje uredništva Vijesti Ministarstvu održivog razvoja i turizma i ministru Gvozdenoviću”, pomenuto “nalaganje izvinjenja” nije u nadležnosti ombudsmana. Javno izvinjenje je jedan od mogućih predloga poravnanja koje uredništvo može i ne mora da prihvati, što je u ovom slučaju odbilo da učini. Osim što “nalaganje izvinjenja” poništava smisao izvinjenja kao čina, prema Poslovniku o radu ombudsmana, ombudsman donosi odluke i javne opomene, a ne smatram da je kršenje Kodeksa ovom prilikom zaslužilo javnu opomenu uredništvu.

Moja je preporuka da komunikacija između uredništava u okviru medija bude funkcionalnija i učinkovitija, odnosno da prosljeđuju poštu namijenjenu drugima ili upute čitaoce da to sami učine. Funkcija ombudsmana je da poštujući i štiteći Kodeks približi uredništvo čitaocima i učini ga receptivnijim i osjetljivijim na mišljenja, stavove i probleme čitalačke publike u odnosu sa medije, odnosno da posreduje između zaposlenih u medijskom sektoru i auditorijuma, promoviše dijalog i osigurava jednu vrstu unutrašnje kontrole kvaliteta medija (Vodič za samoregulacijumedija, OSCE 2008).

Autorka je ombudsman ND "Vijesti".

Bonus video: