Odjeća u Crnoj Gori skuplja nego u nekim članicama EU

Cijene odjeće u Crnoj Gori iznose 102 odsto prosjeka u EU. Jeftinije u Britaniji, Sloveniji, Mađarskoj, Španiji
211 pregleda 20 komentar(a)
butik, Foto: Parisinfo
butik, Foto: Parisinfo
Ažurirano: 27.06.2018. 05:21h

Cijene potrošnih dobara i usluga u Crnoj Gori iznose, prema podacima Eurostata, 55 odsto prosjeka u Evropskoj uniji. To znači da je Crna Gora, čiji je BDP znatno ispod evropskog prosjeka, relativno jeftinija u poređenju sa EU, osim kada su u pitanju cijene odjeće, koje iznose 102 odsto prosjeka u EU. Odjeća je u Crnoj Gori najskuplja u regionu.

Eurostat je objavio komparativne nivoe cijena 37 evropskih država. Grupu od 37 evropskih država čine 28 članica EU, tri EFTA članice (Island, Norveška i Švajcarska), zatim pet zemalja sa statusom kandidata za članstvo u EU (Crna Gora, Makedonija, Srbija, Albanija i Turska) i Bosna i Hercegovina, potencijalni kandidat za članstvo u EU.

U izvještaju Eurostata navodi se da je odjeća najjeftinija u Turskoj - 54 odsto prosjeka EU, zatim Bugarskoj (80 odsto prosjeka EU), Makedoniji 81 odsto, Mađarskoj 84 odsto, Velikoj Britaniji 87 odsto, a najskuplja je u Švedskoj (134 odsto). Od Crne Gore, kada je u pitanju odjeća, jeftinije su i Češka, Španija, Portugalija, Slovenija, Malta, kao i države regiona (Albanija, Srbija, BiH, Makedonija).

U Crnoj Gori su blizu evropskog prosjeka cijene audiovizuelne, fotografske i oprema za obradu podataka (97 odsto). Cijene motornih vozila su na 84 odsto evropskog prosjeka, hrane i bezalkoholna pića 79 odsto, alkoholnih pića i duvana 63 odsto.

Eurostat je prošle sedmice objavio da je bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u prošloj godini iznosio 46 odsto prosjeka EU. Kod zemalja članica EU najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći zabilježen u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka EU.

BDP Crne Gore je u prošloj godini iznosio oko 4,2 milijarde eura ili 6.634 eura po stanovniku. Realna stopa rasta BDP-a, prema preliminarnim podacima Monstata, u prvom kvartalu ove godine iznosila je 4,5 odsto.

U konsultantskoj kući Fideliti konsalting smatraju da sve dok stopa rasta plata ne bude pratila stopu rasta BDP-a, ne može se govoriti o ukupnom dinamičnom rastu ekonomije

Fideliti je na Fejsbuk stranici objavio da su od 2013. do 2017. godine plate rasle šest odsto, BDP 26 odsto, a BDP po stanovniku 23 odsto. “Ovo očigledno govori da se stopa rasta bruto domaćeg proizvoda ne treba uzimati kao parametar za boljitak svakodnevnog života običnog crnogorskog građanina”, smatraju u Fidelitiju.

U izvještaju Eurostata, koji je objavio Monstat, navedeno je da su u 2017. godini nivoi cijena za potrošna dobra i usluge značajno varirali među evropskim zemljama. Potrošačke cijene u Danskoj su 42 odsto iznad prosjeka 28 zemalja članica, dok je najjeftinija članica EU Bugarska, čije su potrošačke cijene 52 odsto ispod prosjeka EU.

Nivo cijena potrošnih dobara i usluga u Hrvatskoj iznose 67 odsto, BiH i Albaniji 52 odsto, Srbiji 51 odsto, a u Makedoniji 47 odsto evropskog prosjeka.

“Prikazani rezultati zasnivaju se na istraživanjima koja se sprovode u okviru projekta Pariteta kupovne moći (PKM), kojima se prikupljaju cijene za više od 2.400 potrošačkih dobara i usluga u 37 evropskih država. Projekat PKM sprovodi se pod rukovodstvom Eurostata i OECD-a”, objašnjeno je iz Monstata.

Rezultati istraživanja su iskazani preko “indeksa nivoa cijena” koji omogućavaju poređenje nivoa cijena među zemljama u odnosu na prosjek EU. Ako je indeks nivoa cijena veći od 100, zemlja se smatra relativno skupljom u poređenju sa prosjekom EU, a ako je indeks nivoa cijena manji od 100, zemlja se smatra relativno jeftinijom u poređenju sa prosjekom EU.

Hrana najskuplja u Danskoj

Podaci Eurostata pokazuju da je hrana najskuplja u Danskoj, a najjeftinija u Poljskoj i Rumuniji. Cijene su se kretale od 62 odsto prosjeka EU u Rumuniji i 65 odsto u Poljskoj, do 150 odsto prosjeka u Danskoj, a slijede Švedska (126 odsto), Austrija (125 odsto), Luksemburg (123 odsto), Finska (118 odsto), Irska (117 odsto) i Belgija, Francuska i Italija (112 odsto).

Bonus video: