Odložen pretres po prijavi CEAC protiv Sindikata Rudnika boksita

"Ovim suđenjem pokazalo se da to nije urađeno i da je Kisenkov manipulant i prevarant", rekao je Bojanović
66 pregleda 0 komentar(a)
Bojanović i Đilas, Foto: Svetlana Mandić
Bojanović i Đilas, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 07.11.2011. 11:12h

Odloženo je suđenje predsjedniku i trojici članova Samostalnog Sindikata nikšićkih Rudnika boksita koje bivši direktor preduzeća Igor Kisenkov, u ime vlasnika Centralno-evropska aluminijumska kompanija (CEAK), tuži da su 3. juna 2010. nasilno upali u upravnu zgradu preduzeća. Borisav Bojanović, predsjednik Sindikata i Ilija Đilas, Dragoljub Davidović i Boban Krulanović terete se da su "narušili nepovredivost stana" i doveli do "uništenja i oštećenja tuđih stvari“.

Sudija Dragan Babović odložio je glavni pretres za 23. decembar na molbu advokata oštećenih Dragoljuba Đukanovića koji je ranije obavijestio Sud da nije u mogućnosti da prisustvuje pretresu pa traži njegovo odlaganje.

Pretresu se se odazvali Bojanović i Đilas, dok se Davidović i Krulanović nijesu pojavili, a sudija je konstatovao da Sud nema dokaza da su uredno obaviješteni o pretresu.

"Izgleda da im je malo što su me jednom kaznili nego hoće ponovo da mi sude. Dokle više, pitam ih“, izrevoltirano je prokomentarisao Davidović

On tvrdi da im je Kisenkov tada kazao da je povukao sve prijave protiv radnika i Sindikata, ali sada su se uvjerili da ih je "prevario".

"Bivši izvršni direktor je jedan manipulant i prevarant koji nas je obavijestio da je povukao sve tužbe protiv radnika Boksita tako da smo i mi povukli tužbu za njegovo kršenje Kolektivnog ugovora i Zakona o radu. Mislim da će sud imati u vidu ono što smo mi uradili. Ponosan sam na ono što su radnici uradili – spriječili su bankrot firme i pokušaj Kisenkova da otkaže Kolektivni ugovor mimo našeg znanja. Ponosni smo na urađeno i ukoliko bi poslodavac pokušao neke slične poteze opet bi našli načina da mu ne dozvolimo da to uradi", poručio je Bojanović.

Davidović je kazao da ne želi da se pojavljuje jer mu izgleda, svako malo, sude zbog istog čina.

"Prije desetak dana dobio sam presudu da sam osuđen na tri mjeseca zatvora ili godinu uslovno zbog toga što sam navodno nasilno ušao u upravnu zgradu, slomio vrata i navodno povrijedio radnike obezbjeđenja. Iako ni jedan od pozvanih radnika obezbjeđenja nije potvrdio navode optužnice sud je odlučio da me kazni na osnovu televizijskog snimka. Izgleda da im je malo što su me jednom kaznili nego hoće ponovo da mi sude. Dokle više, pitam ih“, izrevoltirano je prokomentarisao Davidović.

Bojanović: Ne znam odakle sada ova optužba

Radnici Boksita su održali protest 3. juna tražeći početak proizvodnje uz uposlenost svih radnika, isplatu tri zaostale zarade i oko 2,1 milion eura za stambeni fond. Kako njihovi zahtjevi nijesu ispunjeni ušli su u upravni zgradu dok je poslovodstvo uz pratnju privatnog obeybje]enja izašlo na sporedni ulaz.

Protesti su prekinuti 18. avgusta nakon čega je poslodavac tužio pomenutu četvoricu radnika kao i 12 članova Izvršnog odbora Sindikata.

Rješenjem Osnovnog suda, koje je 29. novembra prošle godine potpisao predsjednik suda Rade Perišić, zahtjev CEAK-a za sprovođenje postupka je odbijen i ocijenjen kao neosnovan, jer je utvrđeno da za navedene optužbe nema dovoljno dokaza.

"Ne znam odakle sada ova optužba. Nakon više od godinu dana neko se sjetio da pokrene krivične postupke protiv sindikalaca Boksita i Željezare, dvije najjače sindikalne organizacije. Ne mogu nas ovim činom uplašiti da prestanemo da se borimo za radnička prava jer to je naša i obaveza i dužnost", poručio je Bojanović.

Bonus video: