Odloženo davanje dozvole Statisu

Povučen zahtjev za građevinsku dozvolu za gradnju novog hotela Kraljičina plaža i apartmana za prodaju u Miločerskom parku
0 komentar(a)
Kraljičina plaža, hotel, Foto: Vuk Lajović
Kraljičina plaža, hotel, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 02.02.2017. 21:10h

Ministarstvo održivog razvoja obustavilo je postupak izdavanja građevinske dozvole za gradnju novog hotela Kraljičina plaža i apartmana za prodaju u Miločerskom parka, nakon što je Hotelsko turističko preduzeće ”Miločer” povuklo zahtjev.

HTP Miločer koji je formalno vlasnik zemlje, podnijelo je prije mjesec zahtjev za dobijanje dozvole Ministarstvu, pozivajući se na ugovor i aneks ugovora o dugogodišnjem izdavanju u zakup staroga hotela i zemljišta kompaniji Adriatic properties grčkog biznismena Petrosa Statisa.

HTP Miločer, koje je državna kompanija, zatražilo je povlačenje zahjeva, zbog, kako je “Vijestima” rečeno, nepotpune dokumentacije. Tek nakon što bude pribavljena sva potrebna dokumenta po novim zakonskim propisima, ponovo će predati zahtjev za dozvolu.

Adriatic properties je još u novembru prošle godine započeo pripremne radove na ispitivanju terena za gradnju novog hotela Kraljičina plaža i zgrade sa apartmanima na parceli u Pržnu.

Na mjestu starog hotela Kraljičina plaža predviđen je novi, na četiri puta većoj površini od postojećeg, sa oko 22.000 kvadrata bruto izgrađene površine. Uz novi hotel sa osam spratova predviđen je apartmanski kompleks sa 66 luksuznih stanova.

Takođe, investitoru se omogućava rekonstrukcija i dogradnja pet starih vila u miločerskom parku, čija će kvadratura biti utrostručena.

Adriatic properties je dugoročni zakupac grad hotela Sveti Stefan i Vile Miločer kao i hotela Kraljičina plaža prema ugovorima o zakupu zaključenim 2007. sa HG Budvanska rivijera odnosno HTP Miločer. Skupština Crne Gore je prošle godine aminovala aneks ugovora po kome je produžen zakup Hotela Sveti Stefan i Vile Miločer sa 30 na 42 godine, dok je zakup Kraljičine plaže produžen sa 30 na 42 godine. Zakup zemljišta uz Kralljičinu plažu, gdje se planira gradnja zgrade sa apartmanina, dato je u zakup na 90 godina.

U međuvremenu, Statis je preko svoje firme Monte rock kupio hotel Maestral, čime je postao vlasnik najatraktivnijeg dijela crnogorske obale sa najelitnijim hotelima.

Gradnja nove Kraljičine plaže i stanova za tražište, biće po zamisli arhitektonskog biroa iz Atine, čiji je rad, kao drugoplasiran na kokursu koji je raspisalo Ministarstvo održivog razvoja, proglašeno najprihvatljivijim.

Na osnovu programskog zadatka, početkom juna 2015, Ministarstvo na čijem je čelu tada bio Branimir Gvozdenović raspisalo je konkurs za izradu idejnog rješenja rizorta Miločer. Na konkursu nije dodijeljana prva, već dvije druge nagrade i to birou Elastic Arhitekts iz Atine za hotel Kraljičina plaža i autorskom timu iz Beograda - Dejanu Miljkoviću, Aleksi Bjeloviću i Petru Sazdanoviću, za projekte dodatnih vila i apartmana.

Programskim zadatkom, na ukupno 35 hektara predviđeno je da bude ukupno, što postojećih što dograđenih i novoizgrađenih objekata, 47.249 kvadrata.

Time je Adritic propertiesu omogućeno da izgradi ukupno 88 apartmana od kojih 66 u novom hotelu Kraljičina plaža i 12 naspram

Grci najavili ulaganje od sto miliona

Adriatic Properties, kako je još proljetos saopšteno iz ove kompanije, u naredne tri godine će uložiti više od 100 miliona eura u izgradnju novog hotelskog kompleksa na Kraljičinoj plaži i ostalih propratnih sadržaja.

Umjesto starog, izgradiće novi hotel Kraljičina plaža sa pet zvjezdica, koji će imati 60 hotelskih soba i 66 apartmana, unutrašnje i bazene na terasama, spa, biblioteku, teretanu i bistro kafe. U okviru druge faze projekta predviđena je gradnja konferencijskog i šoping centra, unutrašnjeg parkinga, helidroma, dva teniska terena i plažnog bara.

Novi hotel funkcionisaće po kondo principu, što znači da će 66 apartmana biti u privatnom vlasništvu, a vlasnici će ih kada žele izdavati hotelu.

grad hotela Sveti Stefan rekonstrukcijom postojećih divljih građevina.

Luksuzne stanove moći će da ponudi na tržište, od čega će moći da inkasira više od 50 milion eura.

Za kompletno ovo područje ne postoji detaljani planski dokument koji bi mogao da posluži da se investitoru izda građevinska dozvola. Prostor je trebalo urbanistički da pokrije DUP Čedi - Kraljičina plaža, koji još nije usvojen.

Bonus video: