Ohrabriti poslodavce da imaju u vidu nacionalnu heterogenost pri zapošljavanju

Dogovorena je da bude organizovana edukacija i osposobljavanje zaposlenih u državnim organima i u sektoru privrede
0 komentar(a)
ZZZCG, nezaposlenost, Foto: Arhiva Vijesti
ZZZCG, nezaposlenost, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.07.2014. 12:07h

Predstavnici Unije poslodavaca i Ministarstva za ljudska i manjinska prava potpisali su Memorandum o saradnji sa ciljem da ohrabre poslodavce da prilikom zapošljavanja radnika imaju u vidu nacionalnu heterogenost Crne Gore, potrebe ugroženih društvenih grupa i rodnu izbalansiranost.

Memorandum su potpisali predsjednik Unije poslodavca Predrag Mitrović i ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović.

Saradnja je definisana prema odredbama Ustava Crne Gore, nacionalnom i međunarodnom zakonodavstvu i strateškim dokumentima kojima se regulišu pitanja manjinskih prava i sloboda, rodne ravnopravnosti, zabrane diskriminacije, rada, zlostavljanja na radnom mjestu i zabrane diskriminacije lica sa invaliditetom.

Predviđeno je da se saradnja predstavnika Unije i Ministarstva zasnivna na međusobnim konsultacijama, razmjeni informacija i sprovođenju zajedničkih istraživanja.

"A sve u cilju uspostavljanja principa, programskih mjera i aktivnosti po pitanjima ljudskih prava i sloboda, sa posebnim akcentom na pitanja manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, zaštite pripadnika društveno ranjivih grupa i razvijanje politika jednakih mogućnosti muškaraca i žena", kaže se u saopštenju.

Predviđeno je da UPCG i Ministarstvo imaju zajedničke projekte i programe za poboljšanje mogućnosti zapošljavanja pripadnika ranjivih društvenih grupa, manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica.

Dogovorena je da bude organizovana edukacija i osposobljavanje zaposlenih, u državnim organima i u realnom sektoru privrede, i poslodavaca, kao i savjetodavna i konsultantska podršku i preporuke.

"Željeni rezultati od potpisivanja ovog Memoranduma su da se ojačaju i ohrabre poslodavci da prilikom angažovanja, odnosno zapošljavanja radnika imaju u vidu nacionalnu heterogenost Crne Gore, potrebe pripadnika ranjivih društvenih grupa i rodnu izbalansiranost", navodi se u saopštenju.

Bonus video: