Okončati monopolski položaj u pružanju lučkih usluga

“Javnost obavještavamo da je “Ocean Montenegro” privatizacijom, preuzeo ljudstvo Luke Bar 2010. u ukupnom broju 56, a da ih je sada u firmi upola manje od čega opet pola zapošljeno uz ugovor na određeno vrijeme”, istakli su Bajković i Banović
1918 pregleda 2 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Luka Bar, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 12.11.2019. 17:20h

Ovlašćeni predstavnici dvije barske firme “LP Bar Pilot” i “Jadro pilot and tug services” Slobodan Bajković i Igor Banović u reakciji na tekst objavljen pod naslovom “Košuta: Koncesija u privatnom, a ne javnom interesu” i najoštrije osudili, kako tvrde, “jasne insinuacije Erika Košute da je cijeli proces politička trgovina kao i da u procesu ima elemenata korupcije“.

„Kompletan proces je započet od strane Ministarstva saobraćaja i pomorstva kako bi se okončao monopolisticki položaj na poslovima pružanja lučkih usluga u Luci Bar. Takođe je akcenat stavljen i na otvaranje novih radnih mjesta kojih će kod novih koncesionara biti više od 50. U ovom slučaju je riječ o najkvalifikovanijim pomorcima koji će konačno moci da se svojim poslom bave i u svojoj zamlji i svom gradu. Kompletan proces je, zbog gore navedenih razloga, dobio punu podršku Privredne komore CG i Opštine Bar“, saopštili su Bajković i Banović u ime firme koje planiraju da se jave na tender Ministarstva objavljen u petak.

Predsjednik firme Oceana Montenegro Erik Košuta, ocijenio je “da odluka Vlade da uvede druge koncesionare za pilotažu, remorkažu i tegljenje u akvatoriju Luke Bar ne samo da šalje poruku o pravnoj nesigurnosti za kredibilne investitore, već je suprotna evropskoj praksi i propisima i može ugroziti sigurnost i bezbjednost plovidbe”.

Bajović i Banović tvrde, međutim, da se iz kompletne situacije vidi da Košuta, „u odsustvu argumenata, koristi jeftinim podvalama“ na njihov račun, ali i „na račun Ministarstva saobraćaja i Vlade.

“Što se tiče g. Košute i njegovog privatnog biznisa u Italiji, kako pišu italijanski elektronski mediji, uspio je da ugasi porodični biznis koji datira iz 1936. godine i da posljednjih par godina poslovanja ostane dužan zapošljenima zarade i doprinose. Javnost obavještavamo da je “Ocean Montenegro”privatizacijom, preuzeo ljudstvo Luke Bar 2010. u ukupnom broju 56, a da ih je sada u firmi upola manje od čega opet pola zapošljeno uz ugovor na određeno vrijeme”, istakli su Bajković o Banović.

Oni se pitaju “da li ovako treba da djeluje pravi investitori da li je taj način poslovanja privatni ili javni interes”.

“Ističemo da prema presudama Ustavnog suda iz 2003. i 2018.godine,nema monopola nad poslovima pilotskog servisa.Navodi da je obim posla smanjen od 2014. godine je besmislen jer se lučke usluge ne naplaćuju po broju brodova godišnje nego po BRT – brutotonaži (nosivosti). Činjenica je da je broj brodova smanjen, ali je ukupna brutotonaža svih brodova predhodnih godina neuporedivo veća nego pomenute 2014. Sve navedeno se može vidjeti prema godišnjim finansijskim izvještajima kompanije “Ocean Montenegro” koji su dostupni javnosti. Provjera BRT se može provjeriti u Lučkoj kapetaniji Bar”, naveli su Bajković i Banović.

Uvođenje novih koncesionara, kako se dalje naglašava, „nije suprotno ni evropskoj praksi“.

„Suvereno je pravo države da uredi ovu oblast na odgovarajući način, i evropsko iskustvo na ne malom broju primjera pokazuje da je tržište u ovom segmentu liberalizovano. Tako luka Hamburg ima sedam ili osam koncesionara za tegljenje i javno udruženje pilota koje broji preko 800 članova, zatim luka Roterdam ima četiri koncesionara za tegljenje i takođe javno udruženje pilota sa više 800 članova, itd”, zaključili su Brajković i Banović.

Bonus video: